Kungälv

"Skrämde upp en tjej på min löprunda" – Joakims inlägg hyllas

avViktor Adolfsson

Sprang vidare tillsammans efter mötet

1 av 2 | Foto: Skärmdump från Facebook.
Joakims inlägg på Facebook. Läs hela längre ned, under artikeln.

Joakim Rosenqvist var ute på sin vanliga löprunda iförd pannlampa. Då mötte han en tjej som blev rädd när han lyste henne rakt i ansiktet. Nu hyllas hans inlägg om kvinnors trygghet.

”Jag skrämde upp en tjej rejält ikväll på min löprunda när jag kom runt ett hörn och råkade lysa henne rakt i ansiktet med min pannlampa”.

Så skriver Joakim Rosenqvist, 20, från Bohus i ett facebookinlägg som spridits rejält de senaste dagarna. Han berättar om känslan av trygghet och lugn ute i skogen – en trygghet halva befolkningen inte kan dela, menar han.

”Jag blir förskräckt av att inse att idag så kan inte ens tjejer avnjuta samma sak som mig. De kan inte sätta sina fötter på gruset och känna pulsen höjas i takt med löpstegen, och känna frid och trygghet av detta”, skriver Joakim.

Rädd efter senaste tidens överfall

För Aftonbladet berättar han om mötet med kvinnan i skogen.

– Jag kom runt en sväng och lyste henne rakt i ansiktet. Hon skrek till i ren skräck, så jag kände att jag självklart borde prata med henne, säger han.

Hon berättade att hon kände sig otrygg efter den senaste tidens uppmärksammade överfall, exempelvis mordet på en kvinna i Upplands Väsby. Joakim erbjöd sig att hålla henne sällskap och de sprang en dryg kilometer tillsammans.

– Vi pratade väldigt mycket om just kvinnors otrygghet. Det var så mycket nya insikter jag fick lära mig av henne.

"Då är jag hardcore-feminist"

Inlägget på Facebook har gillats av nästan 12 000 människor och Joakim har fått många glada tillrop.

– Jag trodde inte att det skulle få så mycket spridning som det fick. Det har varit otroligt positivt.

I slutet av texten skriver han om sin syn på feminism.

”Om nu feminism står för att både tjej som kille ska kunna ta en kvällstur utan oro, eller kunna klä sig hur man vill utan att 'uppmuntrande klädsel' är ett argument för våldtäkt, att jag helt enkelt vill att alla ska kunna känna vad jag känner, then fuck it, då är jag hardcore!”.

Läs hela inlägget nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kungälv