Hus och hem

Iskalla listan – så här ska du frysa

avLinn Ogelid

1 av 2

Hur länge kan den där frostiga påsen med köttfärs ligga kvar längst in i frysen?

Och kan man frysa äpplen?

– Vissa saker ska man inte frysa alls, andra kan ligga länge, säger Maria Hagblad, hushållslärare.

Vi har sammanställt hela listan – så här länge kan du frysa din mat.

Längst in i frysen ligger de – de frostiga påsarna med obestämbart innehåll.

Hur länge kan de ligga där innan det är dags att slänga dem i soporna istället för i wokpannan?

Inte hur länge som helst, faktiskt.

Flera matvaror torkar ut eller härsknar om de ligger för länge.

– Det är inte farligt eftersom bakterierna ligger i dvala i frysen, men många varor tappar smak så det är inte så gott att äta sådant som legat länge, säger Maria Hagblad, hushållslärare i Sala och skribent i bloggen ”Hemkunskapen”.

Förväll innan

Även om det mesta går att frysa, så är det vissa saker som inte blir helt lyckade i frysen.

– Mjölk och grädde kan få smakförändringar, men det kan ju funka bra att ha i mat och bakning ändå. Filprodukter brukar vassla sig, då skär det sig litegrann.

Viss frukt och grönt ska man också tänka sig för innan man stoppar in i frysskåpet.

– Gurka och sallad består av så mycket vatten så det kommer inte bli bra. Konsistensen blir annorlunda.

Andra grönsaker, typ rotfrukter, fungerar fint att frysa, om man förväller dem innan. Det gör man genom att koka upp grönsakerna i vatten ett par minuter.

Men misströsta inte om du har frysen full med frukt som du inte förvällt innan. Det finns hopp.

– Fryst frukt funkar ju perfekt i svalkande fruktdrinkar nu till sommaren.

Märk maten

För att slippa blanda ihop den där diffusa påsen med köttfärs med förra årets jordgubbssorbet så har Maria Hagblad ett annat hett tips:

– Märk upp maten! Annars har man ingen aning om vad man lägger in – eller när.

Så länge håller maten i frysen

Klicka på rubrikerna för att läsa mer.

Källa: Livsmedelsverket, branschorganisationen Svenskt kött, Svensk Fisk, Svenska Ägg, Arla och U.S. Food and Drug Administration, Foodsafety.gov, Better Health Channel (via Hufftington Post)

Tänk på det här!

Temperaturen i frysen ska vara max -18 grader. I lägre temperaturer än -18 överlever inte bakterier.

Lägg inte in varma saker direkt i frysen. Då värms hela frysen upp. ”Jag brukar använda kylklampar på sommaren och kyla ner maten innan. Eller ställa ut på balkongen på vintern.”

Förslut förpackningarna väl. Luft gör att maten blir sämre snabbare.

Märk förpackningarna med innehåll och datum.

När du ändå ser över temperaturen i frysen, kolla kylen också! ”Mjölk klarar sig till exempel bara 7 dagar i 8 grader, men hela 21 dagar i 4 grader.”

ARTIKELN HANDLAR OM