Rekordregnigt i maj – men snart kommer värmen

Foto: Snart glassväder Det ser ut att vara chans till varmt besök när vi kommer en liten bit in i juni enligt meteorologen.
NYHETER

Maj blev rekordkall och regnig.

Och även om det ostadiga vädret fortsätter är värmen på gång – det kan bli uppåt 18 grader på fredag.

– Det kommer in en högtrycksrygg, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

LÄS MER: Regn och rusk ger reserusning
Det är nu officiellt – årets majmånad går till historien som den kallaste och mest regniga på länge. Högsta temperaturen under maj var 21,4 grader i Kristianstad, vilket är den lägsta registrerade högsta temperaturen sen i maj 1962.

– Ostkusten och norra Norrland har haft normalt temperaturer, men i övriga landet har det varit en till två grader under det normala, säger Sandra Andersson.

Stockholm har haft den regnigaste majmånaden på 200 år, och stora delar av Norrbotten hade 300 procent mer nederbörd än normalt.

Brittiskt lågtryck

Trots att maj blivit juni väntas ännu mer regn från brittiska öarna, med temperaturer på 10 till 15 grader på de flesta orter i Sverige under tisdagen.

Värst drabbas västkusten, som får det rejält blåsigt. Men lågtrycket väntas också sprida sig uppåt landet.

– Upp över Norrland finns en del solchanser på förmiddagen. Regnet kan stanna i mitten eller västra Sverige, säger Sandra Andersson.

På onsdag får Götaland och Svealand växlande molnighet med både sol och skurar. Om solen tittar fram i Skåne kan det bli så varmt som 16 grader.

Gotland får sol

Enligt Sandra Andersson kan Gotland klara sig från onsdagens regn, med temperaturer upp till 17 grader.

– Det ser ut att bli en ganska fin onsdag om skurarna fastnar på fastlandet. Det blir soligt, men man får räkna med frisk sydostlig vind, säger hon.

Även västkusten kan få en solig onsdag, med temperaturer runt 13 grader och vindar upp mot 19 meter per sekund. I Sundsvall blir det molnigt blandat med regn, och temperaturer runt 10 grader.

Först på torsdag kan väderläget komma att stabiliseras något.

– Det kommer in en högtrycksrygg. Stockholm och Gävle kan få 18 grader som högst, säger Sandra Andersson.

Även Malmö kan få uppåt 18 grader, även om det väntas bli blåsigt. Norrut ligger temperaturerna betydligt lägre. I Kiruna väntas regn på torsdagsförmiddagen med temperaturer uppåt 10 grader. Östersund får korta skurar och temperaturer på drygt 9 grader.

– Det är regnet som håller nere temperaturen, säger Sandra Andersson.

Solig fredag

Det är på fredag som stora delar av landet får fint väder, framför allt i Götaland. Stockholm får växlande molnighet med temperaturer på 17 till 18 grader. Även Göteborg och Bohuslän får soligt väder, dock något blåsigt.

– Varmast väder väntas det bli längs ostkusten, det kan bli uppåt 20 grader, säger Sandra Andersson.

Helgen ser ut att bli regnig och kall. Tidigt lördag kommer mer regn in över Götaland och Svealand. Göteborg väntas få 7,3 millimeter regn.

Först i början av nästa vecka kan vädret återigen bli bättre, enligt Sandra Andersson.

– Det är aningen mer stabilt, men det är jätteosäkert vad som händer efter lördag, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder