Roger Haddad

Haddad (L): Polisen måste förklara sig

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Polisen gjorde ingenting – trots larm om att en 17-årig flicka var på väg till IS.

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, reagerar efter Aftonbladets avslöjande:

– Det här är helt oacceptabelt. Polisen måste förklara sig.

Liberalernas rättspolitiska talesperson, Roger Haddad, reagerar på Aftonbladets avslöjande om att anhöriga till flickan från Linköping kontaktade polisen och Säkerhetspolisen och larmade om att hon var på väg att ansluta sig till Islamiska staten, IS.

"Helt oacceptabelt"

– Huruvida hon var på väg dit och vilka kopplingar till IS flickan har måste vara en fråga för rättsväsendet att hantera helt och hållet, anser Roger Haddad (L), men fortsätter:

– Däremot förväntar jag mig en förklaring av svensk polis och säkerhetspolis kring hanteringen, om uppgifterna stämmer att man inte agerade direkt när anhöriga kontaktade myndigheterna.

Hankräver besked av ansvariga myndigheter.

– Om detta stämmer är det helt oacceptabelt och ett stort misslyckande kring svensk beredskap.

Vill utöka hjälplinje

– Sverige har ett mycket stort problem med radikalisering och personer som reser i syfte att begå terrorbrott. Fokus i debatten har varit att vi måste göra mer för att förhindra och stoppa redan innan någon begår brott; därför är det oerhört viktigt att vårt system också snabbt kan agera på den här typen av larm som kommer från anhöriga.

Den nationella stödlinjen mot radikalisering och våldsbejakande extremism som drivs sedan november 2015 är i dag öppen vardagar mellan klockan 9-15. Haddad föreslår nu att linjen utökas:

– Vi föreslår att stödlinjen är öppen dygnet runt. Vi vill nu se över tillgängligheten och föreslår att en jourverksamhet införs. Det kan vara så att en föräldrar eller ett syskon ringer och larmar en kväll eller under en helg och då måste samhället kunna ta emot denna information på ett bättre sätt.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Roger Haddad