Misstänkta terroristernas förklaring till grekiska polisen: Vi skulle turista

avGustaf Tronarp, Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

ALEXANDROUPOLIS. De två männen från Sverige som greps med macheteknivar, uniformer och kontanter i östra Grekland är nu officiellt misstänkta för samröre med terrornätverk.

I polisförhör har de sagt att de var på väg till en by för att turista.

Ingen advokat vill ta på sig uppdraget att försvara männen och nu riskerar förhandlingen som var planerad till tisdag att skjutas upp.

Männen ska ha betett sig underligt när de vid busstationen i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis försökte hitta ett sätt att ta sig till den turkiska gränsen. Det fick mc-polisgruppen Dias att genomföra en rutinkontroll av männens packning.

Där hittade polisen bland annat två macheteknivar, två automatvapenhölster, stridsutrustning och kontanter i olika valörer. Männen greps, och togs till häktet i staden.

Välkänd i terrorkretsar

Enligt uppgifter från grekiska medier och lokal polis är en av de gripna 28-årige Mirsad Bektasevic. Han är uppvuxen i Kungälv och beskrivs som en välkänd person i terrorkretsar. Han har tidigare dömts till ett långt fängelsestraff för bland annat terrorbrott. Enligt uppgifter till Aftonbladet stred Bektasevic för en al Quaida-ansluten grupp i Syrien under 2014.

Den andre mannen är en tidigare ostraffad 19-åring. Utrikesdepartementet har bekräftat att två män från Sverige är frihetsberövade i Grekland. Varken grekiska eller svenska myndigheter har dock gått ut med någon information om männens identitet.

Misstänks för terrorbrott

När de greps var männen bara misstänkta för vapenbrott. Grekisk polis misstänker dock att de var på väg till Syrien för att ansluta sig till en jihadistgrupp.

Under måndagen har misstankarna mot männen officiellt utvidgats till att även omfatta samröre med terrornätverk. Enligt uppgifter i flera grekiska medier planerade männen att ansluta sig till terrorsekten IS.

”Skulle turista”

På tisdag ställs de två männen inför häktningsdomaren i Alexandroupolis. Trots de allvarliga anklagelserna som riktas mot dem har de avsagt sig advokat, enligt en källa med insyn i utredningen.

Som förklaring till att de hade knivar och andra vapen i packningen har männen sagt att de skulle turista i byn Peplos, som ligger intill gränsen mot Turkiet.

Enligt SVT vill ingen advokat ta på sig uppdraget att försvara männen. Därför rikerar förhandlingen, som var planerad att genomföras vid en domstol i Alexandroupolis på tisdag, att skjutas upp.

”Grekiska myndigheter tar hand om det”

Riksenheten för säkerhetsmål, åklagarkammaren som hanterar Säpo-mål, har inte inlett någon utredning med anledning av de gripna männen. Det säger Agnetha Hilding Qvarnström, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Vi har inget hos oss som har med det här att göra. Det de är misstänkta för är brott i Grekland, det är något som grekiska myndigheter tar hand om, säger hon. 

Utrikesdepartementet uppgav på söndagen att båda de gripna är svenska medborgare. På måndagen har de korrigerat uppgiften. Den äldre av de gripna är svensk medborgare. Den yngre, en 19-årig man, har uppehållstillstånd i Sverige och har medborgarskap i Jemen, enligt UD.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

Publicerad: