Alexander Stubb

Ulvskog till attack mot finske ministern

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

"Killar som Alexander Stubb mobbade min handikappade syster"

Marita Ulvskog (S)
Marita Ulvskog (S)

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) twittrar om Finlands finansminister Alexander Stubb.

Och jämför honom med killar som mobbar funktionshindrade barn.

Men hon vill inte förklara vad hon menar.

– Hon tycker att det är tydligt nog var hon står, säger Ulvskogs pressekreterare Lars Hagberg.

Marita Ulvskog skrev inlägget på det sociala nätverket Twitter strax innan klockan 10 på tisdagen och möttes av både tuff kritik och grova påhopp.

"Tja, det var killar som Alexander Stubb som mobbade min handikappade syster på skolgården. Eurokrisen avslöjar politik o politiker. #eupol", skriver EU-parlamentarikern och tidigare kultur- och civilministern Marita Ulvskog (S) om Finlands finansminister.

"Huvudlöst"

Finlands finansminister Alexander Stubb, från liberalkonservativa Samlingspartiet, meddelande i förra veckan att Finland inte vill ge fler nödlån till det krisande Grekland, vilket skulle betyda att grekerna tvingas lämna eurosamarbetet åtminstone tillfälligt. Det är troligt att Marita Ulvskogs kommentar syftar på de tuffa finska kraven.

"Att nivån inte alltid är så hög på twitter är en sak. Men detta var ett lågvattenmärke!", twittrar Stefan Koskinen, Arbetsgivarpolitisk chef på Almega och förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen.

EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C) skriver att det "känns huvudlöst". Federleys kommunikationsstrateg Hannes Hervieu undrar om hennes konto har blivit kapat och Moderaterna Ungdomsförbundets generalsekreterare Dennis Wedin kallar inlägget smaklöst.

Ulvskog själv har inte gett sig in i diskussionstråden som följt hennes inlägget.

Ångrade sig inte – men pudlade

Aftonbladet har utan framgång sökt Marita Ulvskog. Hennes pressekreterare Lars Hagberg meddelar dock att hon står för det hon skrivit och inte ångrar sig.

– Marita säger att hon inte vill kommentera det vidare utan att hon har sagt vad hon vill.

Kan hon förklara vad hon menar?

– Hon tycker att det är tydligt nog var hon står. Det är hennes inställning.

Några undrar om hennes konto har blivit kapat.

– Det är hon som har twittrat själv. Och hon står för det. Hon ångrar sig inte, men vill inte vidare utveckla det.

Alexander Stubb finns också på Twitter. Varför pratar hon om honom och inte till honom?

– Det kan jag inte svara på. Men jag har sett att han har pingats i kommentarsfälten. Jag vet inte om det var medvetet eller om hon glömde det, säger Lars Hagberg.

Några timmar senare skrev dock Marita Ulvskog ett till inlägg där hon bad om ursäkt.

"Ok, lite väl hård formulering om just Stubb. Ber gärna om ursäkt för det. Men kommer aldrig hålla tyst när den i underläge åker på stryk".

Statsvetare: "Olämpligt"

Den socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld stämmer in i kritiken mot Ulvskogs uttalande. Han säger att det är olämpligt, oavsett politisk färg, att jämföra Stubbs agerande en grov sak som mobbningen av Marita Ulvskogs syster.

– Man får en diskussion om fel fråga. Man vill ha en diskussion om sakfrågan: varför har det gått som det har gått, vad kan partiet göra, vad kan regeringen göra? Internt uppfattas inte det här positivt, säger Ulf Bjereld till DN.

Pekats ut som mobbare förr

Alexander Stubb finns på Twitter men han har inte svarat på Marita Ulvskogs tweet. Genom sin talesperson Suvi Aherto meddelar Stubb att han inte önskar kommentera uttalandet.

Alexander Stubb har tidigare av gamla skolkamrater pekats ut som mobbare i finsk press. Efter artiklarna i tidningen Helsingin Sanomat bad han om ursäkt till de som känt sig kränkta. Det var i maj förra året.

ANNONS

Muggarna alla pratar om: Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexander Stubb

Marita Ulvskog