Hagamannens återkomst får kritik

Uppdaterad 2015-07-13 | Publicerad 2015-07-12

Beslutet att låta den så kallade Hagamannen, Niklas Lindgren, återvända till sin hemstad Umeå när han snart släpps ur fängelse kritiseras.

– Offren lider av det, säger psykologen Björn Lagerbäck.

I fredags beslutade tingsrätten att Niklas Lindgren får återvända till Umeå med omnejd. Lindgren är dömd för flera grova våldtäkter under flera år i staden. Psykologen Björn Lagerbäck riktar skarp kritik mot beslutet, då han anser att det inte tar hänsyn till offren.

– Det är inte bra. Vi har haft sådana situationer tidigare, där gärningsmannen har flyttat in och brottsoffren har fått denne som granne, säger han och fortsätter:

– Man tar inte in det, vad det innebär för dem. En hel kommun har utsatts för de här händelserna.

”Oron ökar”

Beslutet utsätter de direkt och indirekt drabbade för en så kallad sekundär traumatisering, menar Björn Lagerbäck, som tycker att Niklas Lindgren trots allt borde ha fått vistelseförbud i Umeå.

– De här minnesbilderna och erfarenheterna dyker upp igen. Oron ökar. Tingsrättens ordförande har rätt i att risken för att gärningsmannen ska få ett återfall i Umeå inte är större än någon annanstans. Men det är inte bra för psyket.

– Offren lider av det, men gärningsmannen kan också lida av det. Han kommer att bemötas av en stor fientlighet och få svårt att skapa en ny anonym identitet.

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln