IS hotar att döda dem: "De ringer och skriker"

1 av 10 | Foto: Falköpingsbon Araz släktingar är fortfarande strandsatta på skräckberget i Irak.
– Det är kaos, de skriker och gråter för de vet att de kommer att dö, säger han till Aftonbladet.
NYHETER

Nu griper USA in mot islamisterna i IS.

Falköpingsbon Araz släktingar är fortfarande strandsatta på skräckberget i Irak.

– Det är kaos, de skriker och gråter för de vet att de kommer att dö, säger han till Aftonbladet.

Enligt AP har hundratals jezidiska kvinnor tagits tillfånga av IS.

Efter att Islamiska staten (IS) tagit kontroll över staden Sinjar i norra Irak är just nu över 200 000 civila på flykt för sina liv. Tusentals försöker att ta sig in i bland annat Turkiet, men uppemot 50 000 personer, som inte haft råd att ta sig någonstans, sitter fast uppe i bergen nära Sinjar. Araz Kaso, 26, kom till Falköping från den drabbade regionen för sex år sedan. Nu sitter två av hans farbröder, en bror, en brorson och två systrar strandsatta på skräckbergen. Araz pratar med släktingarna varje timme, men både deras mobilbatterier, vatten och hopp börjar ta slut.

– Det är kaos där på berget. Män på 40-50 år skriker och gråter när de pratar med mig, säger Araz till Aftonbladet.

– Det är klart, när man vet med 100 procents säkerhet att man kommer att dö, att man klagar hela tiden.

"Bara värre och värre"

Araz släktingar och tiotusentals andra har varit på berget i fem dagar nu. De flesta av dem är av religionen jezidism. De har slut på allt, berättar han.

– De har ingenting att äta och ingenting att dricka. Barn dör på grund av vattenbrist. De säger att det kommer flyg och kastar mat och vatten till dem men eftersom de gör det från för hög höjd så spricker ofta paketen eller blir svåra att hitta på det sju mil långa berget, säger Araz.

Han och hans Irakiska vänner i Falköping har arrangerat demonstrationer över hela Sverige, men Araz känner sig fortfarande maktlös inför släktingarnas situation.

– Det enda vi tänker på nu är att på något sätt försöka hjälpa dem på bergen. Det är bara för barnens skull. Jag vill inte att fler barn ska dö, säger han.

– Mina släktingars mobilbatterier dör nu, men när man väl får tag på dem säger de bara att det blir värre och värre.

"De dödar männen och säljer kvinnorna"

IS kallar jezidierna för djävulsdyrkare. Enligt Araz släktingar blir de som erbjuder sig att konvertera till islam dödade med vapen – och de som vägrar får huvudet avskuret. Och det finns ingenstans att ta vägen.

– Kommer de ner för bergen så kommer de döda alla män och barn. Sen tar de kvinnorna, de som är mellan 9 och 55 år gamla, och säljer dem i Syrien för motsvarande 400 svenska kronor, säger Araz.

En irakisk tjänsteman berättar för AP att hundratals jezidiska kvinnor har tagits tillfånga av de islamistiska extremisterna. De flesta av dem är under 35 och ska hållas fångna i skolor i staden Mosul av IS.

USA griper in

Nu kommer USA till undsättning för folket på berget. Under fredagen släppte amerikanska krigsplan laserstyrda bomber nära staden Erbil i norra Irak. I går kväll meddelade president Barack Obama att han på Iraks förfrågan auktoriserat två operationer i landet. Det handlar om luftattacker för att rädda "de tusentals civila som sitter fast på berget utan mat eller vatten, och går en nästan säker död till mötes", sade presidenten i ett uttalande.

– I dag kommer USA till hjälp. Vi har diskuterat med andra länder och FN, som har uppmanat till agerande i denna humanitära kris, sade han.

– När vi står inför en situation som vi har på berget - med oskyldiga människor som kan utsättas för våldsamheter av hemska proportioner, när vi har möjligheten att hjälpa till, i detta fall efter en förfrågan från den irakiska regeringen - och när vi har den unika kapaciteten att avvärja en massaker, så kan USA inte stå och blunda.

Amerikanska styrkor kommer att jobba tätt tillsammans med kurdiska styrkor och den irakiska regeringen. Den amerikanska insatsen kommer även att fokusera på att skydda Erbil, där många amerikaner jobbar på konsulatet och med militären.

– Jag har gett order till vår militär om att slå emot IS terroriststyrkor om de skulle röra sig mot staden, sade Obama.