Ebola

Tvååring kan ligga bakom Ebolaepidemin

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Ebolans första offer kan vara en tvåårig pojke som dog i Guinea i december förra året.

Efter hans död spreds den dödliga blödarfebern vidare till familj och sjukvårdspersonal – och la grunden till epidemin i Västafrika.

Det skriver forskare i medicintidskriften New England Journal of Medicine.

Ebolaepidemin i Västafrika har krävt nästan 1 000 människoliv. Både WHO och flera hjälporganisationer har klassat utbrottet som ett internationellt nödläge. Men fram tills nu har smittans ursprung varit okänt – Västafrika har aldrig drabbats av Ebola tidigare.

Kan ha hittat Patient Zero

Men enligt New York Times kan den så kallade Patient Zero – alltså den person som först smittades – ha identifierats. Forskare i medicintidskriften New England Journal of Medicine pekar ut en tvååring i Guéckédou i sydöstra Guinea som det första Ebolaoffret. Han dog den 6 december i fjol. En vecka senare dog både hans mamma, syster och mormor. Alla hade feber, diarréer och kräkningar – samma symptom som syns vid Ebola.

– När Ebolan utvecklar sig blir folk jättesjuka. Ofta blir patienterna medvetslösa och kräks. För någon som inte har sett mycket kroppsvätskor innan är det här chockerande, säger sjuksköterskan Gunnhildur Arnadottir som varit nere i både Guinea och Sierra Leone.

Smittar på begravningen

Byn Guéckédou ligger precis vid gränsen mellan Guinea, Sierra Leone och Liberia. Något som underlättat för viruset att spridas till de andra länderna. Den stora smittspridningen har skett på de döda personernas begravning, enligt forskarna.

– När du dör, är det för att viruset är på sin högsta nivå i kroppen. En nyligen avliden person är som mest smittsam. Samtidigt finns det en stark kultur vid begravningarna här att alla ska tvätta liket och röra vid kroppen, säger Gunnhildur Arnadottir.

Upptäcktes i Mars

När Ebolautbrottet väl upptäcktes i början av mars 2014 hade redan dussintals personer i åtta olika byar i Guinea dött. Misstänka fall började dessutom dyka upp i båda grannländerna.

Vad som gjorde att den tvååriga pojken urpsrungligen smittades har forskarna inget svar på. Men man vet sedan tidigare att viruset finns hos jättefladdermöss och vissa sorters apor.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebola