Nyheter

SD attackerar FP i SVT:s valdebatt

Av: 

Björn Barr

Det var stundtals hård ton i debatten.
Det var stundtals hård ton i debatten.

NYHETER

Hård ton, tjuvnyp och blixtsnabba repliker.

SVT:s första valdebatt om jobben blev en het historia.

– Du är bättre på att vara desinformationsminister än att vara integrationsminister, säger Mattias Karlsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna till Erik Ullenhag (FP).

35 dagar innan valet möts de åtta riksdagspartierna i en första stor debatt om jobben. Debatten sker mot bakgrund av de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen som visar att arbetslösheten sjunkit något.

Debatten gick stundtals högt, bland annat när det gällde arbetskraftinvandring.

"Fortsätter med er vansinniga politik"

Folkpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson tillika integrationsministern Erik Ullenhag upplevde att oppositionen blandade ihop honom med Sverigedemokraterna, något som fick honom att tydligt distansera sig.

– Blanda inte ihop mig med Sverigedemokraterna som ger invandrarna skulden, säger han.

Repliken från Mattias Karlsson (SD) kom direkt:

– Vi skyller inte på att invandrarna, vi skyller på dig Erik Ullenhag. Du är betydligt bättre på att vara desinformationsminister än integrationsminister. Ni har inte löst några som helst problem, ändå fortsätter ni med samma vansinniga politik.

"Det är ett fiasko"

Även diskussionen om matchningsproblemen på arbetsmarknaden blev het. Många arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens, samtidigt är arbetslösheten fortsatt hög.

– Matchningen är central på svensk arbetsmarknad. Det är därför vi har breda insatser på allt från utbildningar inom bristyrken till att koppla ihop ungdomars utbildning med arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M).

– Ni har konsekvent sagt nej till utbildningslinjen. Vi har rekordmånga studiemotiverade ungdomar som vill studera vidare, då skär ni ner på platserna. Det är ett fiasko, svarade Ylva Johansson (S) direkt.

Nej till sänkta löner

Partierna fick också svara ja eller nej på en rad påståenden. Bland annat när det gäller sänkta ingångslöner för unga. Bara Sverigedemokraterna och Folkpartiet var positiva till förslaget.

– Det är inte ett sätt att få in fler unga på arbetsmarknaden. Vi har ju sett regeringens generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna men effekterna har varit väldigt små, och till ett högt pris, kommenterade Ali Esbati (V) omröstningen.

Bråk om RUT

När det gällde RUT-avdraget var det bara Vänsterpartiet som sa nej till att låta bidraget finnas kvar efter nästa val.

– Här har vi tre partier som på ett eller annat sätt vill inskränka möjligheten till RUT-bidraget. Men vad ska du säga till alla de invandrarkvinnor som riskerar att bli av med jobbet, frågade Erik Ullenhag (FP) Ali Esbati.

– Det är fantastiskt att vi har en integrationsminister som det första han tänker på när han pratar om invandrarkvinnor, är att de ska arbeta som tjänstefolk hemma hos rika människor, kontrade Ali Esbati.

Det fick Centerpartiets Martin Ådahl att ryta ifrån:

– Jag träffar ofta de här personerna som arbetar inom RUT-sektorn, det är inte tjänstefolk. Ta tillbaka det omedelbart!

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: