Pojken under sjöboden

Foto: Hade pojken drunknat eller bragts om livet?
NYHETER

Grabben tänkte sparka i väg den ljusa bollen. Då upptäckte han att det inte var en fotboll som låg under sjöboden.

Det var ett mänskligt ­kranium.

Kriminalteknikerna kunde konstatera att det var ett skallben från en ung man, mellan 15 och 20 år gammal, som hittades under påskhelgen 2011 i Fodenäs utanför Uddevalla.

– Det är någon som lagt kraniet där, det låg uppe på en bjälke under torpargrunden. Sjöbodens tidigare ägare hittade också mänskliga kvarlevor på samma ställe, han lämnade in en plastpåse med ben till polisen någon gång på 70-talet, säger sjöbodens ägare Ivar Stirna.

– Man har trott att han dog ­under 1960-talet, men det här ­kraniet kan vara väldigt gammalt, det är svårt att tidsbestämma. ­Under andra världskriget sjönk stora båtar och tusentals dog, ­säger Ingvar Blixt vid polisen i Uddevalla.

Det var i samband med att den gamla sjöboden revs som skallen hittades. I dag står en ny sjöbod på samma ställe. Och i somras gjorde Ivar Stirna ett nytt kusligt fynd.

– Ett lårben från en människa låg på bryggan. Det är väl någon som känner till att de andra benen hittats här som tyckte att jag skulle ha det också.

– Det är tragiskt alltihop, och mystiskt. Ingen skulle bli gladare än jag om det här fallet blev löst, säger Ivar Stirna. n

Foto: Här, i ett gammalt skyttevärn, hittades kroppen av en okänd kvinna.

Vem var kvinnan på ön?

Hon var ovanligt lång när hon levde, runt 180 centimeter. Någon tog av allt att döma hennes liv – och någon slängde ner hennes kvarlevor i ett övergivet skyttevärn på en liten ö i den yttre skärgården.

Skelettdelarna hittades på Österskär i januari 2002, när försvaret tog bort sina anläggningar i skärgården. Skyttevärnet var en 1,5 meter djup grop i marken, grävd för att en person skulle kunna stå där nere och hålla uppsikt och skjuta ut mot havet. På värnets botten låg delar av ett kvinnoskelett. Det fanns tång på benbitarna och nötningsskador som visade att de legat och skvalpat i havet. På skelettet fanns också andra skador, skador som inte orsakats av båtpropellrar, djur eller naturliga orsaker.

– Det är skador som orsakats av någon annan, säger Curt Johnsson, pensionerad kriminalare på Norrtäljepolisen.

Hur kvarlevorna hamnade nere i värnet är en gåta. De kan omöjligen ha spolats dit av vattnet, värnet ligger högt ovanför strandlinjen och är dessutom täckt av tunga ­metalluckor. Någon måste ha lagt dit benresterna.

– Kanske var det någon som fick dem i nätet och som inte ville höra av sig till polisen eftersom de inte hade rätt att fiska där, säger Curt Johnsson.

Fallet togs upp i Veckans Brott i SVT i höstas, men man fick inga nya tips. Kvinnans identitet är fortfarande ett mysterium. Hon tros ha varit 40–60 år gammal när hon dog, och hon kan ha varit död i upp till tio år innan hennes kvarlevor hittades.

– Om hon var svensk borde det ha klarats upp. Men om hon kom från något annat land och det dessutom är så länge sedan det hände, hon kan ju ha dött i början på 1990-talet, då är det svårare. Folk har hört av sig och undrat om hon inte kan vara ett offer från Estonia, men det stämmer inte med skadorna, säger Curt Johnsson.