Nu öppnar Aftonbladet på portarna till bildarkivet

Foto: BILDSKATTEN Sommarkollo, Den stora smällen på Reimersholme och Astrid Lingrens värld är några av de bildspel som Aftonbladets Plus-kunder kommer kunna ta del av.

avMartin Söderström

NYHETER

Nästan 6 miljoner bilder.

Det är den svindlande siffran över antalet foton i Aftonbladets bildarkiv.

Nu öppnas de för våra läsare. Plus bjuder sina kunder på historiska bildspel.

Foto: I ARKIVET Bibbi Johansson och Rolf Ginman, bildredaktörer, letar fram bilder ur Aftonbladets stora bildskatt.

Bakom arbetet med de historiska bilderna ur arkivet – cirka 300 000 digitaliserade bara det senaste året – ligger Rolf Ginman och Bibbi Johansson.

– När jobbet är helt klart kommer det gissningsvis att totalt finnas 1,5- 2 miljoner bilder från det historiska arkivet sökbara i vårt digitala bildarkiv, säger Bibbi Johansson.

Arbetet med att digitalisera Aftonbladets bildarkiv började i och med flytten från Globen, då de nya lokalerna i Kungsbrohuset helt enkelt inte hade plats för bildarkivet.

– Eftersom Aftonbladet inte bara är bäst på att vara först in i framtiden utan också förstår värdet av att bevara sin historia, så fick vi resurser att spara detta historiska bildarkiv för framtiden.

En hel redaktion gick igenom alla bilderna, jag gissar att det från början var cirka 4-5 miljoner bilder.

Aftonbladets bilder sparades och från andra bildbyråer bilder med ett historiskt och journalistiskt värde, säger Bibbi Johansson.

Hon fortsätter:

– Ur detta jättelika material har jag gjort några bildspel, jag hoppas att de väcker intresse och lockar många Plus-läsare så vi kan fortsätta att göra bra historiska bildspel och på sikt tjäna pengar på de fantastiska bilder vi har, säger Bibbi Johansson.

Arbetet med det digra materialet har varit otroligt inspirerande, menar Bibbi Johansson.

– Tänk om 100 år, våren 2114, när Slussen skall byggas om ännu en gång och bilderna från 1920-talets trafikkaos på Slussen finns att hitta i Aftonbladets digitala bildarkiv. Det är en svindlande tanke, säger hon.

Några kommande bildspel

Foto: Massor av nyfikna gav sig ut på gatorna mitt i natten för att beskåda den förödelse som bomberna åstadkommit. Systembolaget på Ringvägen fick sin stora ruta krossad, poliser städar bort glassplitter och vakter fick passa butiken för att stoppa den som funderade på att ta sig in för att stjäla.

Metallica i Sverige – bilder från bandets många Sverigebesök.

Astrid Lindgrens värld – bilder från inspelningarna av bland annat Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och Madicken.

Sommarkollo – bilder från sommarkollo från början av 1900-talet fram till 70-talet.

Finska vinterkriget – Svenska frivilliga i norra Finland vintern 1939-1940.