Nyheter

Lundsbergselev stämplad som psykiskt störd efter skämt

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Pappan: "Rektorn hämnas för att vi klagat på pennalism"

Lundsbergs skola.
Lundsbergs skola.

Eleven på Lundbergs skola skulle skämta och visa hur en lönnmördare kunde agera.

Skämtet ledde till att eleven blev stämplad som psykiskt störd och drogmissbrukare – och stängdes av.

– Vi har klagat på kamratuppfostran och pennalism, det är vad rektor vill hämnas på, säger pappan till Aftonbladet.

Incidenten inträffade en hösten 2012 och sonen, som gick sista året på gymnasiet, var i cafeterian och hjälpte en kvinna i personalen.

De hade blivit kompisar och brukade skojbråka med varandra.

Sonen berättade den här kvällen att han sett en tv-dokumentär om USA:s värsta lönnmördare. Han gick iväg en stund för att sedan dyka upp plötsligt bakom kvinnan. Han lade vänsterarmen om hennes bröstkorg och höll upp en sax mot hennes hals, enligt kvinnan alldeles intill där nyckelbenet fäster i bröstbenet.

Ett antal sekunder senare släppte han greppet och fortsatte prata om att han själv skulle kunna bli en bra lönnmördare.

”Var så äckligt”

Några hot uttalades aldrig, men senare på kvällen bröt kvinnan ihop.

– Det som var så äckligt var att jag inte kunde avgöra vad som skulle hända, berättade hon senare i polisförhör. Jag kände en väldig osäkerhet på hur det skulle gå. Det var otäckare när han var så lugn istället för att skrika och gå på.

Dagen därpå kallades sonen till rektor. Sonen och kvinnan fick talas vid i enrum och de kramade om varandra innan de gick därifrån.

Sonen hade nu förstått att hans skämt hade skrämt kvinnan. Han bad om ursäkt och trodde att saken var utagerad.

Skulle hämtas på en gång

Men rektorn ville inte ha kvar eleven på skolan utan kontaktade föräldrarna och bad dem hämta honom omedelbart, annars skulle polisen få göra det.

– Det var uppenbart att rektor inte lyssnat på sonens version av händelsen och att det saknades skäl att han skulle stängas av, berättar pappan.

Veckan därpå gjorde skolan också en anmälan som ledde till åtal om olaga hot – och där sonen senare skulle komma att frikännas eftersom han avsett att skämta och inte hota på allvar.

– Rektor uppgav till familjen att avstängningen var förankrad hos styrelsen och att skälen var att sonen av honom själv och skolläkaren diagnostiserats med antisociala störningar i sannolik kombination med drogmissbruk.

Gick på rektorns uppgifter

Skolläkaren sa själv till familjen att han aldrig träffat sonen utan enbart gått på rektors uppgifter.

– När vi erbjöd oss att komma till hans mottagning så han i vart fall fick träffa eleven avböjde han och sa att nu krävde han ett friskintyg för att ändra uppfattning.

Föräldrarna ordnade först ett intyg vilket underkändes för att det var utfärdat "bara" av en psykolog och inte en psykiater. När familjen presenterade ett nytt, utfärdat av psykiater, underkändes det också. Familjen tvingades hela tiden skaffa nya intyg – som alla kom fram till samma slutsats.

– Tre psykiatriker, en psykolog, en neuropsykolog och en drogterapeut har samstämmigt förklarat att det inte finns minsta skäl att misstänka någon störning, säger pappan.

Skolans kurator sa till sist ja till att sonen fick återvända. Då hade fem veckor gått.

”Missbrukat sin ställning”

Föräldrarna är mycket kritiska och anser att rektorn, som senare fick sparken, missbrukat sin ställning. Pappan säger till Aftonbladet att det finns ytterligare två familjer som nu anmält skolan på grund av liknande upplevelser.

– Vi är ju inte någon typisk Lundsbergsfamilj, ingen i familjen har gått på internatskola, och vi har inget känt namn. Det blev Lundsberg för att vi bodde utomlands och vår son behövde gå i svenskt gymnasium.

Föräldrarna tror inte att skämtet som gick fel är den verkliga orsaken till att rektorn velat bli av med sonen. Pappan förklarar:

–  Vår son har aldrig anpassat sig helt till de oskrivna reglerna som finns på skolan och framförallt inte till den kamratuppfostran som regelmässigt utförts på skolan.

”Ville hämnas kritiken”

Pappan berättar att de upprepade gånger klagat hos "hemföräldrar" och rektor om alltifrån pennalism till rent fusk när yngre elever tvingats utföra äldre elevers skolarbeten.

– Och det fick vi ju aldrig några applåder för, säger pappan. Det är klart att vi uppfattades som besvärliga som klagade. Detta är vad rektor ville hämnas på. Han ville få oss att må så dåligt att vi frivilligt skulle ge upp och lämna skolan.

Sonen studerar i dag vid universitet.

– Det har gått bra för honom, han är stark så han lyckades ta sig igenom det här.

Ärendet granskas nu av skolinspektionen. Lundsberg har fått två veckor på sig att svara på en mängd frågor om agerandet.

Lundsberg ska senast den 30 maj svara skolinspektionen.

– Vi har tagit del av anmälan och har rutiner för det här. Allt finns väl dokumenterat. Jag kan inte säga något om det nu. Vi måste gå igenom det först, säger Johan von Schéele, ledamot i styrelsen för stiftelsen Lundsberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: