Regeringen hemligstämplar brev om Saudiaffären

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Statsminister Stefan Löfven.

avPär Karlsson

NYHETER

Den svenska regeringen har hemligstämplat ett brev från Saudiarabiens ambassad, avslöjar SvD.

Beslutet togs på regeringssammanträdet den 26 februari.

Brevet handlar om det mycket omdiskuterade militäravtalet länderna emellan.

Innan den 15 maj måste den svenska regeringen fatta beslut om framtiden för det omdiskuterade militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, som slöts 2005. Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att avtalet varit för långtgående och öppnat upp för att det ska omförhandlas. Men regeringspartnern i Miljöpartiet kräver samtidigt att avtalet ska avbrytas.

Just nu pågår förhandlingar i regeringskansliet. Ett möte skedde i onsdags i förra veckan, då fanns bland annat MP:s försvarspolitiska talesperson Jakop Dalunde och Jan Salestrand, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, med.

Har hemligstämplat brev

I slutet av förra veckan diskuterades frågan i Socialdemokraternas verkställande utskott. Efter mötet på partihögkvarteret meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att frågan fortfarande bereds i regeringskansliet och att det krävs mer diskussioner med Miljöpartiet.

I dag avslöjar SvD att regeringen den 26 februari beslutade om att hemligstämpla ett brev från Saudiarabiens ambassad i Stockholm om det militära avtalet mellan de båda länderna. Det är undertecknat av Peter Hultqvist å regeringens vägnar.

Brevet skickades den 26 september 2014 och registrerades vid försvarsdepartementet den 2 oktober. Det var dagen före Stefan Löfvens regering tillträdde.

Inte velat kommentera

Enligt SvD framgår det att den saudiska ambassaden "refererar till det Memorandum of Understanding som undertecknades mellan våra två vänligt sinnade länder 2005".

Övriga delar har hemligstämplats.

Den svenska regeringen har inte velat gå in på om man har varit i konrakt med Saudiarabien om vapenavtalet eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM