Kräver fortsatt Saudiavtal

NYHETER

Att bryta handelsavtalet med Saudiarabien vore att äventyra Sveriges rykte som handels- och samarbetspartner, skriver ett trettiotal näringslivstoppar på Dagens Nyheters debattsida.

Om man skulle säga upp det ensidigt skapar det långtgående konsekvenser, säger Investors ordförande Jacob Wallenberg, som är en av de som skrivit under.

– Här handlar det ytterst om konungariket Sveriges trovärdighet ute i världen, vilket i sin tur skapar förutsättningar för oss som företagare och vår trovärdighet ute i världen, säger Wallenberg till TT.

Investor är bland annat storägare i försvarskoncernen Saab som berörs direkt av avtalet, men Wallenberg vill inte uttala sig om hur mycket pengar som kan tänkas stå på spel om det rivs upp.

13 miljarder

– Poängen är inte Saudiarabien. Poängen är Sverige som nation har ingått ett avtal med en annan nation. Om man skulle säga upp det ensidigt skapar det långtgående konsekvenser.

I Saudiarabien finns, enligt Wallenberg en bred representation av svenska företag representerade och landet rankas som nummer 18 på listan över Sveriges viktigaste exportnationer.

Under 2013 var Sveriges export till Saudiarabien 13 miljarder kronor.

Finns det några omständigheter som skulle kunna berättiga till att samarbetsavtal sägs upp, anser du?

– Jag ser inte skäl i det här sammanhanget, och låt mig då särskilt understryka att vad gäller frågan om mänskliga rättigheter och Saudiarabien är vi av den uppfattningen att fri handel, handelsutbyte, löpande kontakter, möten är ett bättre sätt att skapa utveckling i ett land än att inte engagera i den typen av frågor.

Demokratisk riktning

Finns det några länder, anser du, som Sverige inte ska bedriva handel med?

– Jag tycker att de i grunden handlar om frågeställningar för EU och FN, men principen står jag för att frihandel, umgänge och kommunikation är något positivt som jag tror kan hjälpa länder att utvecklas i en demokratisk riktning.

H&M:s ordförande och huvudägare Stefan Persson är en av de 31 näringslivstoppar som skrivit under debattartikeln i Dagens Nyheter om att inte bryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Men H&M står inte bakom artikeln.

– H&M har inte skrivit under debattartikeln, vi står inte bakom den, säger Camilla Emilsson Falk, presschef på H&M till Svenska Dagbladet.

TT