IS ’frisläppande av gisslan’ dementeras

NYHETER

Assyriska riksförbundet i Sverige säger att uppgiften om att samtliga assyrier som Islamiska staten (IS) tagit som gisslan än så länge är obekräftad.

Att totalt 23 personer har släppts är bekräftat, men att samtliga skulle vara fria är bara ett rykte än så länge, säger ordföranden Afram Yakoub till TT på fredagskvällen.

Även Bassam Ishak, som är ordförande i Syrianska nationella rådet i Syrien, tror att uppgifterna om frisläppandet är ett rykte.

– Jag har talat med vår befälhavare på marken. Där finns inga uppgifter om att gisslan har frisläppts, säger Ishak till TT.

– Jag är rädd för att det är en fälla som gillrats av Islamiska staten. Den vill få bort fokus från gisslantagningen, fortsätter Ishak som för närvarande befinner sig i Sverige. Han tror att de assyrier som släppts omedelbart skulle sätta sig i kontakt med omvärlden.

Telefonkontakt

Sammanlagt tillfångatogs IS 220 assyrier. Det var den brittiskbaserade gruppen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som på fredagskvällen rapporterade att samtliga i gisslan var fria.

– Det var ett rykte som kom redan under gårdagen. Men vi står i ständig telefonkontakt med folk därnere. Ingen har kommit fram till al-Hasakeh, säger Yakoub och tillägger att det därmed är svårt att avgöra sanningshalten.

SOHR hänvisar till en assyrisk militärledare som hävdar att de tillfångatagna släpptes efter fredagsbönen. Befälhavaren säger sig ha fått uppgiften från en bror till en domare som verkar i en shariadomstol som kontrolleras av IS.

Förhandling

Enligt SOHR ska de frisläppta assyrierna fortfarande befinna sig ett område som kontrolleras av IS.

Yakoub säger att biskopen i Österns assyriska kyrka förhandlar med sunnimuslimska klanledare som gått över till IS. Han har gamla vänskapsband till ledarna och därmed direktkontakt med IS.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM