Familjen i chock: Dådet var planerat av någon annan

NYHETER

En gripen efter dådet försvaras av advokaten Thomas Martinsson: Han förnekar brott

1 av 12

nyköping/stockholm. Polisen har nu identifierat de två döda männen i explosionen i Brandkärr.

Enligt uppgift till Aftonbladet handlar det om två barndomsvänner.

På onsdagskvällen samlades den ene mannens anhöriga för att sörja.

– Vi tror att det är andra som ligger bakom explosionen. Personer som ville att de skulle dö, säger en nära släkting.

Först efter två dygn kunde polisen slå fast identiteten på de två männen som dog i explosionen i Nyköping i måndags.

I går eftermiddag kunde polisen berätta om vad som hade hänt för de anhöriga.

– Vi har fått en del kritik att det tagit tid. Av respekt för de avlidna och deras anhöriga vill vi inte gå in på varför det tar tid, säger Christer Sjöqvist, presstalesman vid polisen i Nyköping.

”Skulle åka till Stockholm”

Polisen vill av utredningstekniska skäl inte berätta mer om de döda, men enligt uppgift till Aftonbladet är de två männen i 25-årsåldern. De ska ha känt varandra sedan barndomen och var hemmahörande i Nyköpingstrakten.

Strax före 17-tiden underrättades anhöriga.

Några timmar senare på onsdagskvällen samlades ett flertal av en av de döda männens släktingar för att sörja. Aftonbladet träffade två av mannens närmaste anhöriga i en trappuppgång i Nyköping. De berättar att mannen nyss hade flyttat från staden och att de har svårt att förstå vad som har hänt.

– Vi är chockade och sörjer. Alla är ledsna och gråter. Han hade ju nyligen flyttat härifrån och vi visste inte ens att han befann sig på den här adressen, säger en av de anhöriga.

”Ville att de skulle dö”

Enligt en dom från 2014 förekom mannen under ett flertal avsnitt i belastningsregistret för olika typer av brott. Trots det värjer sig familjen mot polisuppgifter om att männen är kända av polis sedan tidigare.

– Det finns två versioner av det här. Polisen säger att de är kriminella och att de utförde det själva. Men vi tror att det är andra som ligger bakom explosionen. Personer som ville att de skulle dö.

– Det här var planerat av någon annan.

En annan släkting uppger att en av männen ska ha varit på väg till Stockholm med sin bil dagen då explosionen inträffade.

– Han skulle handla saker till sin familj. Han skulle åka dit med en kille, som också ville åka till Stockholm. De träffades på en pizzeria, sedan skulle de åka, säger en släkting.

Fick dödsbud i dag

Släktingen uppger att den nu döde mannen gick från pizzerian till en parkering där han träffade en tredje man – som senare också dog i explosionen.

De båda gick till lägenheten, där den andre mannen uppges ha bott i andra hand. Mannen på pizzerian skulle vänta kvar, enligt vad släktingarna fått höra.

Men ingen kom tillbaka.

– Han undrade vad som hänt och orkade inte vänta längre, säger släktingen och berättar att anhöriga blev oroliga ju längre tiden gick och kontaktade polisen.

På onsdagen gick polisen ut med att en man har anhållits misstänkt för inblandning i bombdådet.

– Han greps på en adress i Stockholm i går eftermiddag, säger Christer Sjöqvist på polisen i Nyköping.

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps i Stockholm vid 17.30-tiden i går. Han fördes omgående till Nyköping där han förhördes och anhölls senare samma kväll.

Han är skäligen misstänkt för medhjälp till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.

Förnekar brott

Polisen vill inte lämna några uppgifter om vad som lett till att misstankarna riktats mot mannen eller om han var på plats i Nyköping när explosionen inträffade.

– Just nu kan jag inte utveckla mer vad som ligger bakom gripandet, säger Christer Sjöqvist.

Den misstänkte försvaras av advokat Thomas Martinsson. Han har inte träffat sin klient än, utan bara haft telefonkontakt med honom:

– Han förnekar brott. Han har ingen delaktighet i den här händelsen, säger Martinsson.

Den misstänkte är sedan tidigare känd av polisen.

Strax före 22 i går påträffades en bil på en parkering i närheten av brottsplatsen.

– Den här bilen kan kopplas till den här utredningen. Av säkerhets skäl kallade vi polisens bombgrupp från Stockholm, säger Christer Sjöqvist.

Bombgruppen sökte igenom bilen utan att finna några farliga föremål och därefter transporterades bilen bort för att göra en teknisk undersökning.

I dag tillkallades bombgruppen igen till Nyköping. Då hade polisen hittat en till bil som kan ha kopplingar till dådet och spärrade av ett stort område.

ARTIKELN HANDLAR OM