Här är fler Putin-kritiker som har dött – under mystiska förhållanden

Uppdaterad 2015-03-03 | Publicerad 2015-03-01

Misstankar finns om att mordet på Boris Nemtsovs har en koppling till hans Putin-kritiska politik.

Flera politiker, som också har varit kritiska till  Putin och hans politik, har under årens lopp mördats eller dött under mystiska omständigheter.

Den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov blev på fredagen ihjälskjuten i Moskva. Det finns misstankar om att det ska finnas en koppling mellan mordet och den kritik mot Putin som Nemtsov stod för, skriver BBC.

Genom åren har flera ryska politiker gått en mystisk död till mötes. Några av dem har precis som Nemtsov blivit mördade. Gemensamt för de framlidna politikerna är att de var kritiska mot Putin och hans politik.

Blev skjuten i bröstet – flera gånger

Den 17 april 2003 blev den liberale politikern Sergej Jusjenkov, 52, skjuten flera gånger i bröstet. Mordet skedde i ett attentat som ägde rum utanför hans bostad i utkanten av Moskva. Jusjenkov var bland annat känd för sitt motstånd mot de ryska krigen i Tjetjenien. Fyra personer dömdes för dråpet i en kontroversiell rättssak, skriver den norska nyhetssajten VG.

Avslöjade korruption – blev mystiskt sjuk

Grävjournalisten och den liberale politikern Jurij Sjtsjekotsjitsjin, 53, granskade hemliga tjänster och avslöjade bland annat korruption i Kreml. Plötsligt blev han mystiskt sjuk – och dog 16 dagar senare, i juli 2003, skriver VG. Samma symptom på förgiftning som Sjtsjekotsjitsjin hade fick den tidigare ryske KGB-agenten Alexander Litvinenko, 43, som lite mer än tre år senare blev förgiftad av det radioaktiva stoffet Polonium-210. Ingen dömdes för dråpet på Litvinenko.

Kritiserade Putin – dog

I oktober 2006 hittades den ryska grävjournalisten Anna Politkovskaja, 48, död i sitt hem i Moskva. Hon var en av få ryska journalister som vågade rapportera kritiskt om den ryska militärens övergrepp i Tjetjenien, skriver VG. Hon var även kritisk mot Putin. Förra året dömdes två män till livstids fängelse för dråpet. Ytterligare tre personer fick sitta i fängelse i tolv, 14 respektive 20 år.

Granskade dråp – hittades mördad

Den ryska människorättsaktivisten Natalia Estemirova, 50, samarbetade med journalister på den ryska tidningen Novaja Gazeta för att granska dråp och kidnappningar i Tjetjenien. I juli 2009 blev hon bortförd i Groznyj och dagen därpå hittades hon ihjälskjuten vid en vägkant i grannrepubliken Ingusjetia. Ingen dömdes för dråpet.

Nekades behandling i fängelse

I november 2009 dog advokaten Sergej Magnitskij, 37, efter att ha nekats medicinsk behandling i ett fängelse i Moskva. Han satt i fängelset då han var åtalad för ekonomisk kriminalitet efter att ha anklagat de ryska myndigheterna för korruption. Ingen har ställts till svars för dödsfallet, men USA skrev upp ett antal ryska tjänstemän på sin sanktionslista och anklagade dem för att ha nekat Magnitskij behandling, skriver VG.