Nyheter

Löfven ska dela scen med Emma Watson

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Davos. Stefan Löfven kommer att utses till "Impact World Champion Leader" för FN:s #HeForShe-kampanj, kan Aftonbladet i dag avslöja.

Det kommer att ske vid ett framträdande med filmstjärnan Emma Watson.

– Det stämmer. Jag ska både i Sverige och utomlands göra allt för att få män och pojkar att engagera sig för jämställdhet, säger Löfven.

Stefan Löfven och hans sällskap kom tidigt i eftermiddag till det lilla alpsamhället Davos.

Huvudfokus för den svenske statsministern kommer globaliseringens möjligheter för att skapa fler jobb och öka tillväxten att vara. Men han lägger också stor vikt vid hur man kan bygga mer jämlika och jämställda samhällen.

– Vi har under de senaste decennierna sett hur många länder blir allt mer ojämlika och det är en trend som måste brytas, säger han.

På scen med filmstjärna

Under morgondagen, med start redan klockan åtta, fortsätter Stefan Löfvens Davosmöten. Dagen inleds med en presskonferens som arrangeras av UN Women.

På podiet ska förutom Löfven även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och filmstjärnan Emma Watson finnas.

Temat för detta evenemang är jämställdhet och kampanjen #HeforShe som syftar till att få män att engagera sig i frågor som rör kvinnors och mäns lika villkor. Emma Watson höll i september ett bejublat tal i frågan där hon bjöd in världens män till att engagera sig för jämställdhet. Och Stefan Löfven deltog i ett initiativ för kampanjen vid ett besök i New York i november.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att han också kommer att få ett officiellt uppdrag för kampanjen. I samband med mötet kommer Löfven att utses till "Impact World Champion Leader".

– Det här är en viktig fråga, både av moraliska skäl och för att få rätt utveckling i samhället, så det känns väldigt bra, säger han.

"Officiell ambassadör"

Uppdraget innebär att han ska vara en slags officiell ambassadör för FN-initiativet.

– Jag ska ta på mig att både i Sverige och utomlands ta alla tillfällen att engagera män och pojkar att ställa upp och göra allt de kan för jämställdheten, säger Löfven.

Under morgonen ska den svenske statsministern dessutom prata om att leda en feministisk regering.

– Ett jämlikt, jämställt samhälle utvecklas bättre. Då tar man tillvara på all potential som finns, säger han.

Upplever du att du kan se dig själv i spegeln och vara trovärdig i den frågan?

– Ja.

Varför?

– Därför att vi jobbar så strukturerat och systematiserat om jämställdhet. Vi har jämställd regering både vad gäller representation och också i vilken politik vi driver. Alla politiskt tillsatta tjänster är jämställda.

Stefan Löfven fortsätter:

– Vi har ålagt 41 myndigheter att gå genom och se till att den screenar allt ur jämställdhetssynpunkt, samma med budgetarbetet. Vi kommer också att utbilda alla statsråd för att gå genom politiken ur jämställdhetssynpunkt, så att ja, jag känner mig stolt för det och är motiverad.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: