Undantagstillstånd efter skjutningen i Ferguson

1 av 42
NYHETER

Guvernören i Missouri, Jay Nixon, utlyser undantagstillstånd i St. Louis-förorten Ferguson.

Det råder nu utegångsförbud i området under nattetid.

– Det sker för att skydda människor och egendom i Ferguson, säger Jay Nixon.

Den obeväpnade Michael Brown sköts ihjäl förra lördagen av polis.

Efter skjutningen har Ferguson skakats av tidvis våldsamma demonstrationer. Många har anklagat polisen för rasism, då Brown var svart och polisen som sköt vit.

Utegångsförbudet kommer som svar på den plundring som skedde under fredagen, skriver BBC.

Jay Nixon undertecknade beslutet under lördagen och sa samtidigt att det var ett fåtal som agerade på ett sätt där man haft ”uppsåt att begå brott och sätta medborgare i fara. Det är oacceptabelt”, rapporterar CNN.

Guvernören passade också på att berömma modet och beslutsamheten hos de fredliga demonstranter som stått upp mot våldsamma uppviglare.

Polisen släppte film

Igår släppte polisen i Ferguson en film som pekar ut en person, som påstås vara Michael Brown, som rånare. Det kunde dock inte bekräftas att det verkligen var den skjutne tonåringen på videofilmen. 18-årige Michael stoppades heller inte för att ha begått rånet, utan för att ha gått mitt i gatan och blockerat trafiken. Vad som hände sedan är fortfarande oklart.

Enligt myndigheter sköts han under en kamp om en pistol i en polisbil, men enligt vittnen var han vid tillfället utanför bilen och hade händerna uppe när han sköts upprepade gånger.

Browns familj och många andra upprördes över polisens beslut att släppa bilderna och kallade tilltaget för ”karaktärsmord”.

Michael Browns kusin menade att videon och polisens uppgifter var rökridåer och skenmanövrar ämnade att distrahera människor.

200 trotsar utegångsförbud

Vid 7, svensk tid, inleddes utegångsförbudet i förorten. De flesta lydde polisens order och stannade inomhus men runt 200 personer trotsade förbudet och fortsatte protesterna under morgonen, rapporterar AP.

Flera skrek "Ingen rättvisa! Inget utegångsförbud" och en molotovcocktail kastades mot en restaurang, men elden släcktes av andra demonstranter.

Polisen svarade med tårgas mot demonstranterna på morgonen, skriver AP.

Texten uppdateras