Skräcksiffrorna – FP under spärren

S stormar om och tar tillbaka majoriteten

Pakten har gett maktskifte i opinionen.

S ökar, M tappar kraftigt – och FP hamnar under fyraprocentsspärren efter decemberöverenskommelsen.

– Det ger en signal om att Sverige behöver tydliga politiska alternativ, säger Tomas Tobé (M), partisekreterare.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna ökar med 2,5 procentenheter och tar tillbaka regeringsmakten från Anna Kinberg Batra och Moderaterna som backar med 3,1 procentenheter.
Stefan Löfven och Socialdemokraterna ökar med 2,5 procentenheter och tar tillbaka regeringsmakten från Anna Kinberg Batra och Moderaterna som backar med 3,1 procentenheter.

I december hade Alliansen över två procentenheters övertag mot de rödgröna partierna. Men sedan decemberöverenskommelsen har de rödgröna stormat om, och leder nu med 4,5 procentenheter.

Stödet för Moderaterna har nämligen rasat – medan väljaropinionen för Socialdemokraterna ökat, enligt årets första väljarbarometer från Aftonbladet/Sverige tycker.

”Maktskifte i opinionen”

Moderaterna hamnar i dag på 24,8 procent, en minskning med 3,1 procentenheter sedan december.

Samtidigt ökar stödet för S med 2,5 procentenheter, och partiet ligger nu på 33,0 procent.

– Det är maktskifte i opinionen. Moderaterna tappar kraftigt, medan Socialdemokraterna ökar. Ska man isolera en orsak till förändringen är det decemberöverenskommelsen, och dess bakgrund med utlyst och inställt extra val, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio/Sverige tycker.

Moderaternas nytillträdde partisekreterare Tomas Tobé framhåller att partiets nuvarande stöd ligger i linje med valresultatet:

– Nu behöver vi utveckla vår politik med fler jobb och förbättrad integration.

Om decemberöverenskommelsens inverkan säger han:

– Mätningen ger en signal om att Sverige behöver tydliga politiska alternativ. Vi kommer att vara en stark opposition mot Stefan Löfven.

”Har börjat diskutera sakfrågor”

S partisekreterare Carin Jämtin ser flera orsaker till resultatet i mätningen:

– Det visar att vi och Stefan Löfven tog ansvar i en väldigt svår situation för Sverige. Det var i september i fjol som vår politik blev framröstad och Alliansens bortröstad. Väljarna vill ha en socialdemokratisk politik, som faktiskt ger en förbättrad skola och minskar arbetslösheten.

Hon fortsätter:

– Efter decemberöverenskommelsen har vi kunnat börjat diskutera politiska sakfrågor, där vi har svar medan Moderaterna och Alliansen har vaga eller inga svar på hur skolan ska bli bättre eller jobben fler. Det är politiska sakfrågor som väljarna är intresserade av.

Folkpartiet minsta alliansparti

Folkpartiet tappar 0,7 procentenheter och blir därmed det Alliansparti som har minst stöd – partiet hamnar under spärren, på 3,5 procent.

Partisekreterare Maria Arnholm kommenterar:

– FP gjorde ett väldigt dåligt valresultat. Därför arbetar vi intensivt med vårt liberala förändringsarbete. På sikt när vi får prata politik kommer det att ge utfall även bland väljarna.

Enligt en Sverige tycker-mätning som publicerades i december ansåg hela 29 procent av FP-väljarna att partiledaren Jan Björklund borde avgå.

I december gav kraven på Björklunds avgång, från avgående kommunalrådet Anna Mårtensson i Jönköping till Folkpartiet Liberalerna i Knivsta, inblick i ett internt missnöje mot FP-ledningen.

Stödet för Vänsterpartiet ökar i dagens mätning med 1,3 procentenheter och hamnar på 5,4 procent, nästan i nivå med Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna ökar med 0,4 procentenheter sedan december och hamnar på 13,6 procents väljarstöd.

Publisert: