Facklig kritik mot Ylva Johansson - knappt två månader efter valet

Publicerad 2014-11-11

Ylva Johansson.

Det gnisslar mellan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och flera LO-förbund.

Facken kritiserar bristen på dialog efter valet.

– Vi i LO kommer aldrig att vara nöjda med mindre än att det är våra frågor som bidrar i politiken, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Inför valet lovade Socialdemokraterna ordning och reda på svensk arbetsmarknad vid en valseger.

Ett av löftena var att Lex Laval skulle rivas upp. Lagen infördes efter en dom i EU-domstolen 2007 och reglerar hur svenska fack får agera mot utländska företag som har anställda i Sverige. Bland annat så får de inte kräva att kollektivavtal ska tecknas, utan bara avtalets "hårda kärna", som rör arbets- och anställningsvillkor.

Både S och LO har länge varit kritiska mot lagen som man menar leder till lönedumpning.

Den senaste tiden har det enligt vad Aftonbladet erfar funnits en irritation och oro i flera LO-förbund över att regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) inte skulle riva upp lagen.

"Vi står fast vid vad vi lovat"

Men Johansson säger att man hela tiden varit tydliga med att lagen ska rivas upp.

– Vi kommer stå fast vid det vi lovat, med att riva upp Lex Laval, det är ju svensk lagstiftning. Vi vet ju inte om vi får majoritet i riksdagen, men vi kan i alla fall ta ansvar för vilken proposition vi vill lägga, säger hon.

Men samtidigt är hon tydlig med att svensk lag bara går att påverka inom ramen för EU:s utstationeringsdirektiv, som reglerar villkoren för de arbetare som jobbar i ett annat EU-land.

– Min bedömning att det går att göra stora förändringar inom ramen. Sedan kommer regeringen även att arbeta för att förändra utstationeringsdirektivet i EU. Men där kan jag ju inte lova hur bra det kommer gå för oss. Jag kan bara lova att vi ska göra allt vi kan, säger Johansson.

Kräver mer dialog

LO-förbunden är nöjda med beskedet om Lex Laval. Men samtidigt är flera av dem kritiska över den brist på dialog man tycker sig se mellan arbetsmarknadsministern och LO-facken.

– Det är bra att Ylva Johansson uppenbarligen har lyssnat på vad vi sa. Vi har varit ute på arbetsplatser i två valrörelser och pratat om att lagen ska rivas upp, det förväntar sig våra medlemmar, det är den viktigaste frågan, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Men han är samtidigt kritisk till att arbetsmarknadsministern har gått ut och pratat i frågorna i media, utan att ha tagit kontakt med LO-förbunden.

– Det här är en så pass viktig fråga, det här kan man inte lattja runt med. Vi kan bidra med erfarenhet om hur det ser ut i Sverige. Det finns flera andra punkter att prata om, jag förutsätter att vi pratar om dem innan vi springer till tidningarna.  Jag hoppas att kommer ha en god relation med Ylva Johansson.

Han menar att arbetarrörelsen inte kommer att spela defensivt mot Socialdemokraterna. Bland annat lyfter han fram hur mycket jobb LO lade in i valrörelsen för att få till ett maktskifte.

– Vi inom LO kommer aldrig att vara nöjda med mindre än att det är våra frågor som bidrar i politiken. Vi kommer alltid att vara en blåslampa för våra frågor, det är vår roll, säger han.

"Förutsätter mer kontakt"

Även Hans Öhlund, ordförande i Fastighetsanställdas förbund, vill ha mer dialog mellan Arbetsmarknadsdepartementet och LO-facken.

– Jag förutsätter också att man lyssnar på oss. Jag tror Ylva Johansson kan frågan om Lex Laval bra. Men jag tror att vi totalt sätt i fackföreningsrörelsen har väldigt bra erfarenhet av att se effekterna av den, säger han.

Enligt Öhlund har det än så länge varit sparsamma kontakter med ministern.

– Jag tar för givet att det kommer bli mer kontakt i de här frågorna framöver. Jag önskar det inte, jag förutsätter att det blir så. Annars kommer vi se till att vi får kontakt, säger Hans Öhlund.

– Vi har just på påbörjat arbetet med tilläggsdirektiv till utredningen. Det är självklart att vi ska ha dialog med facket i frågan, säger Ylva Johansson.