Vägrade skaka hand efter storbråk i sändning

avMalvina Britts

Aftonbladets rasismdebatt orsakade storbråk.

Nu vägrar Alice Teodorescu att ta fler debatter med Ali Esbati (V).

– Det finns en gräns för hur mycket dumhet man kan lyssna på, säger Teodorescu efter debatten.

Under Almedalsveckans femte dag anordnade Aftonbladet TV:s "Partiprogrammet" en debatt om rasism i Sverige. Det blev genast tydligt att Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och Alice Teodorescu, borgerlig debattör, hade vitt skilda uppfattningar.

– Du förstår inte rasism, sa Esbati, uppenbart frustrerad.

– Jag har aldrig förnekat att det finns rasism. Du använder ett vänsterorienterat synsätt, upprepade Teodorescu i ett allt högre tonläge.

Avbrott i debatten

Debatten avbröts vid ett tillfälle av en man i publiken som tyckte att Esbati använde sig av manlig härskarteknik - något Teodorescu ställer sig tveksam till när Aftonbladet pratar med henne efteråt. 

– Jag vet inte om det var manlig härskarteknik eller bara dumhet. Det undergräver diskussionen och jag undrar vem som ska orka ta den i längden, säger hon.

Enligt Alice Teodorescu var hon väldigt tydlig med att hon inte förnekar rasismens existens i Sverige.

– Jag förstår inte hur man kan misstolka det jag säger om man inte gör det med vilja. Det blir helt absurt, säger hon.

Aggressiv stämning

 Ali Esbati håller med om att debatten stundtals blev aggressiv.

– Det blev en upphetsad debatt. Vi har dramatiskt olika förståelse av verkligheten, säger han.

När debatten var slut utbyttes inga artighetsfraser mellan meningsmotståndarna. Det blev inte ens ett handslag, något som retar upp Teodorescu.

– Jag tyckte det var väldigt otrevligt att han vände på klacken utan att skaka hand. Det borde man göra efter en debatt.

Men Esbati tycker inte att det var en stor grej att skippa handslaget.

– Jag ville gå därifrån, det var inte mer med det. Det blir lite fånigt att prata om det på det sättet. Det var inget stort ställningstagande, säger han.

Kände sig provocerad

Han medger dock att han kände sig provocerad av situationen.

– Jag kände mig upprörd och det är klart att det blir ganska personligt. Jag blev påmind om att rasism inte bara är något som finns i Sverige, utan att den också ursäktas och legitimeras. Det är inget man bara kan rycka på axlarna åt, säger han.

Teodorescu tycker att den aggressiva ton som uppstod mellan henne och Ali Esbati är symptomatisk för den här diskussionen i Sverige, och att många därför undviker att ta debatten.

– För mig har den här frågan varit väsentlig, men jag börjar inse att det inte finns något intresse för att diskutera lösningar, säger hon.