Oppositionen om Alliansförslaget: ”De är oroliga”

avPär Karlsson

Publicerad:
1 av 2
Mikael Damberg

VISBY. Alliansregeringen lovar 100 000 nya bostäder och höghastighetståg.

Men flera oppositionspartier kallar satsningen för otillräcklig på kort sikt.

– Alliansen har motarbetat järnvägen i åtta år. När det nu är det mindre än 80 dagar kvar till valet säger de att de ska satsa, det visar att de är oroliga, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

I morse gick de fyra Alliansledarna ut och presenterade "Sverigebygget". Det innebär en storsatsning på infrastruktur och kollektivtrafik som man lovar ska ge 100 000 bostäder, höghastighetståg, en ny förbindelse till Danmark och utbyggda stambanor.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker det är bra att satsningen kommer, men kallar den rejält otillräcklig på kort sikt.

– Det här kommer ta väldigt lång tid. Man talar om en tidshorisont fram till 2035. Det är klart att det här är långsiktigt viktiga investeringar för Sverige som vi har drivit under lång tid, men det räcker inte, säger Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg.

Krävs rejäla insatser

Han menar att det krävs rejäla insatser redan på kort sikt.

– Det kom inga nya förslag om ökat hyresbostadsbyggande och inga nya förslag för att komma tillrätta med de tågproblem vi har i Sverige. Jag hade förväntat mig det. När man talar om långsiktiga investeringar och nya satsningar måste man också hantera de problem vi har här nu, säger han.

Socialdemokraterna har tidigare presenterat att man vill satsa på höghastighetståg. Då var både finansminister Anders Borg (M) och och FP-ledaren Jan Björklund kritiska.

– Anders Borg kallade det "robust olönsamt" och "science-fiction". Jag tycker det är väldigt bra att vi bygger höghastighetståg i Sverige, det knyter ihop storstadsregionerna också Europa. Det är bra att de backat in i vår politik, säger han.

”Det har vi sagt länge”

I dag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. Språkröret Gustav Fridolin menar att Alliansens utspel visar på att de är oroliga.

– En orolig Allians höll presskonferens ett par hundra meter från oss och sa att de nu skulle satsa på järnvägen. Det har vi sagt länge. Det är klart att jag blir glad om den här valrörelsen faktiskt får handla om hur vi bygger ett klimatsmart Sverige. Jag vet vem som kommer vinna en sådan valrörelse, säger han.

Han säger också att det som presenterades inte kommer att ändra på debatten i valrörelsen.

– Medan Alliansen diskuterar om de ska sänka skatten 2016 eller 2017 så handlar det här om investeringar som ska bli verklighet tidigast inom tio år. Prioriteringen blir rätt tydlig från deras sida. Vi måste göra investeringar nu.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM