Pride – som VM-guld och världsrekord samtidigt

Så mycket glädje.

Det känns som VM-guld och världsrekord och högsta vinsten på samma gång.

Tror jag. För jag har aldrig vunnit något sånt.

Men jag har gått i Prideparaden och mötts av jubel från hundratusentals människor.

I år dessutom för första gången på Sportbladets vagn tillsammans med massor av kollegor och en och annan idrottshjälte som också var jublande glada över att vi gillar olika.

Så mycket känslor.

Tack för att ni kom. Tack alla tusentals i paraden och tack alla hundratusentals som kantade gatorna i Stockholm.

Tack till alla stolta föräldrar, syskon, kusiner, vänner, barn och andra som visade att all kärlek är bra kärlek, att vi alla har rätt att älska den vi vill och vara stolta över det.

Det är tack vare er som Sverige är ett så fantastiskt land att leva i.

Så mycket tårar.

För att det fortfarande 2014 kan vara så svårt att komma ut och bli accepterad för den man är i Sverige. För alla i länder där man inte alls kan leva öppet som homo, bi eller trans. Glädjetårar för alla er som kom till paraden för att visa att sånt inte alls är okej.

Tårar också för att ett gäng ganska macho snubbar visade att Prideparaden inte bara är till för oss bögar, flator, bin och transpersoner utan för alla som känner att det behövs mer kärlek och mindre hat och att all kärlek är bra kärlek.

De gick precis bakom Sportbladets vagn i paraden iförda Ishockeysveriges mest färgglada matchtröjor. Kiruna IF som ägnat veckan åt träningsläger i Stockholm och avslutade det med att gå i Prideparaden och visa att Sveriges grabbigaste sport också måste få vara regnbågsfärgad.

Tack för att ni kom, grabbar. Tack för att ni gick med oss i paraden.

Så mycket känslor, glädje och tårar i så jag är helt tom i huvudet när jag skriver det här. Och snart är det vardag. Snälla alla ni som var med och firade prideglädjen på Stockholms gator, ta med er den glädjen till er vardag också.

Så att alla vi homon, bin och transpersoner kan känna oss lika välkomna och älskade som vi fick göra i paraden. Happy Pride, varje dag!

PS

Ett litet sätt att fira Pride i vardagen är att inte använda bög som skällsord. För varje gång ni väljer ert annat styrkord när ni vill skälla eller visa ilska så kommer ett homo i er närhet slippa känna sig förnedrad och må dåligt. Tack för mig.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN