Statsministern deltar i Pride – aldrig hänt tidigare

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har gått i Pridetåget.
Det är första gången som en sittande svensk statsminister gör det.
– Det här är oerhört viktigt och en symbol för den utveckling som vi har sett i hbtq-frågor de senaste åren. Det har skett stora positiva förändringar när det gäller att alla ska få leva öppet med vem som helst, säger han till Aftonbladet.

I år är Pridetåget i Stockholm större än någonsin.

153 ekipage har anmält sig och över 60 000 människor går i Pridetåget.

En av dem är statsminister Fredrik Reinfeldt. Hans deltagande är historiskt – aldrig tidigare har en svensk sittande statsminister gått med i tåget.

Aftonbladet når Fredrik Reinfeldt när han står i starten på Hornsgatan och väntar på att Moderaternas ekipage ska börja rulla. Med honom går bland andra finansminister Anders Borg, justitieminister Beatrice Ask, migrationsminister Tobias Billström och Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

– Det har börjat röra på sig. Det här är en fantastisk folkfest och jag hoppas få träffa många trevliga människor, säger han.

Över 600 000 personer står i publiken och deltar i folkfesten.

"Möjligen ett steg till"

Fredrik Reinfeldt ser sitt deltagande i paraden som en symbol för den ökade öppenheten i Sverige.

– Det är viktigt i en tid när vi ser hur hbtq-rörelsen trängs runtom i Europa och i världen av mer homofoba politiker som vänder sig mot dem. Då är det viktigt att jag personligen, men också hela detta Pridetåg, står som en symbol för en större öppenhet och också symboliserar över 20–25 år av ökad öppenhet här i Sverige, säger han.

Varför dröjde det tills nu?

– Som jag ser det har det varit en utveckling över lång tid. Jag var ju själv invigningstalare på Pride för 11 år sedan, 2003. Vi har fått hbt-statsråd i en svensk regering, vi har möjliggjort äktenskap 2009. Det har hela tiden varit en gradvis utveckling, och låt oss säga att då är det här möjligen ett steg till.

Vad tror du det här gör för valresultatet?

– Haha, det vet jag inte. I dag är det folkfest.

Publisert: