Specialflyg ska ta hem ebolasjuka amerikaner

1 av 8 | Foto: Kent Brantly, 33, förs ur ambulansen iklädd en dräkt som ska säkra omgivningen från sjukdomen.
NYHETER

Amerikanska hjälparbetarna Kent Brantly och Nancy Writebol åkte till Västafrika för hjälpa ebolasmittade.

Nu har båda fått den fruktade virussjukdomen.

Men ett specialinrett flygplan ska ta hem dem till USA.

Läkaren Kent Brantly, 33, och missionären Nancy Writebol, 60, har hjälpt ebolasjuka i Liberia sedan virusutbrottet nådde landet i april. Men trots de rigorösa säkerhetsföreskrifterna smittades båda två av den dödliga blödarfebern. I förra veckan identifierade Kent Brantly symtom på sjukdomen hos sig själv. Han isolerades på egen begäran samtidigt som det konstaterades att även Nancy Writebol hade smittats.

Chartrat specialflyg

USA har bestämt sig för att evakuera dem. Men att transportera två svårt sjuka människor som bär på ett av världens farligaste virus är ingen enkel match. Ett klipp på CNN visar hur det är tänkt att gå till:

Inne i flygplanet har man byggt ett lufttätt rum. Där kommer Kent Brantly och Nancy Writebol få ligga, omgivna av ytterligare ett isolerande plasthölje. Skulle en läcka ändå uppstå, har rummet ett negativt lufttryck vilket ska förhindra att kontaminerad luft släpps ut i planet.

Planet tar dock bara en patient i taget. Enligt CNN kommer Nancy Writebol flygas hem först. Det är också hon som bedöms vara svårast sjuk.