Nyheter

Nya fällan när du köper begagnad bil

Av: 

Eric Emanuelsson

Nu kan ditt begagnade bilköp bli en riktig mardröm.
En ny lag gör att obetalda parkeringsböter följer med bilen – och är beloppet tillräckligt högt kan kommunen ta din nya pärla i beslag.
Nu kan ditt begagnade bilköp bli en riktig mardröm. En ny lag gör att obetalda parkeringsböter följer med bilen – och är beloppet tillräckligt högt kan kommunen ta din nya pärla i beslag.

NYHETER

Nu kan ditt begagnade bilköp bli en riktig mardröm.

En ny lag gör att obetalda parkeringsböter följer med bilen – och är beloppet tillräckligt högt kan kommunen ta din nya pärla i beslag.

– Då får du inte köra bilen förrän den förra ägaren har betalat böterna, säger Jennifer Troëng på Transportstyrelsen.

Lagen trädde i kraft den första juli och är till för att sätta stopp för så kallade bilmålvakter, personer som tjänar pengar på att ta över ägandet för bilar samtidig som de riktiga förarna parkerar var som helst – utan att bry sig. Parkeringsböterna går till målvakten som struntar i att betala.

Du får betala

Den nya lagen gör att obetalda fordonskatter, trängselavgifter och parkeringsböter följer med bilen i stället för personen.

Det betyder att du måste vara väldigt uppmärksammad när du köper en begagnade bil – så du inte får flera tusentals kronor i skulder med på köpet.

– Finns det en obetald fordonsskatt eller trängselavgifter är det du som köpare som måste betala, säger Jennifer Troëng.

Parkeringsböter är det dock den tidigare ägaren som ska betala. Men om du köper en bil som har registrerats på flera parkeringsböter riskerar du att bli av med bilen.

– Om du gör en felparkering och det sedan tidigare ligger över 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter på bilen kan kommunen beslagta fordonet tills skulderna är betalda.

Rasar över lagen

Då får du som köpare snällt vänta på din nya bil tills den förra ägarna har betalt, eller så får du öppna plånboken själv.

Aftonbladets trafikreporter Robert Collin rasar över den nya lagen.

– Det här förslaget är alls inte genomtänkt. Den förra ägaren lär ju inte betala böterna, och då står du där med 5000 kronor i böter som du måste betala själv.

Collin jämför med hur det ser ut när du köper en begagnad tv.

– Tänk dig att du köper en tv där den förra ägaren inte betalat tv-licensen. Då kommer det ingen och beslagtar tv:n. Men när det gäller bilägare kan man tydligen göra vad som helst, säger han.

Kolla innan du köper

Transportstyrelsen uppmanar nu alla att ta kontakt med dem – innan ett eventuellt bilköp.

– Då kan vi kolla upp bilen du vill köpa och se om det finns några skulder eller obetalda böter på den, säger Jennifer Troëng.

Problemet med bilmålvakter är känt sedan tidigare. I Malmö finns det målvakter som har flera tusentals bilar registrerade på sig och de totala skulderna uppgår till flera miljoner kronor.

– Det här är personer som myndigheterna inte kan nå. Men samtidigt åker bilarna runt och genererar skulder hela tiden, säger Jennifer Troëng.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: