Kebabpizzan populärast dagen efter nyårsafton

Publicerad 2015-01-01

150 000 svenskar äter i dag bakispizza i mjukisbyxor. Nyårsdagen är motsatsen till de flestas nyårsafton i matväg. Populärast är, utan tvekan, kebabpizzan.

Fler än dubbelt så många äter pizza i dag jämfört med vilken annan dag som helst. På OnlinePizza beställs nära tre gånger så mycket pizza jämfört med en vanlig dag.

Kebabpizza favoriten

Vi tycker mest om att komponera vår egen pizza men av de namngivna pizzorna ligger kebabpizzan solklar etta på den svenska pizzatoppen. Den följs av Vesuvio, Capricciosa, Hawaii och Margherita, visar statistik baserad på 3 miljoner pizzaköp. 83 procent av alla pizzor beställs med sås.

Grunden till en kebabpizza är enkel: kebabköttet. Utöver det kan den skilja sig lite från pizzeria till pizzeria men standard, utöver tomat och ost, kan sägas vara: lök, jalapenos och kebabsås. Det är också vanligt att slänga på lite champinjoner, sallad, tomat – eller pommes frites.

– Kebabpizzan har seglat upp på topplistan och säljer som sjutton. Den kombinerar två storsäljare i ett. Det är absolut den populäraste pizzan, säger Anders Signell VD på Onlinepizza.

Billigast i Malmö

Pizza kostar minst i Malmö och Södertälje. Riksgenomsnittet för en Vesuvio var 2013 62,38 kronor, en ökning på 3,74 procent från 2012.

Pizzan slog igenom i Sverige runt 1970 men redan 1947 ska man ha serverat pizza till italienska gästarbetare i Västerås. Den svenska pizzatraditionen är dock lite annorlunda än den i Italien. Där kan det vara svårt att få tag i en kebabpizza till exempel.