Folkpartiets ledarkris

Liberala studenter kräver Jan Björklunds avgång

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Det fortsätter storma kring FP-ledaren Jan Björklund.

Nu kräver Liberala studenter hans avgång.

– Under tiden som han lett partiet så har Folkpartiet backat i samtliga val, säger ordförande Hanna Håkanson.

I riksdagsvalet i höstas backade Folkpartiet och fick bara 5,4 procent av rösterna, det näst sämsta valresultatet för partiet någonsin. Den senaste tiden har det stormat rejält kring Jan Björklund och hans position som partiledare har ifrågasatts från flera håll.

Nu kommer ett tydligt avgångskrav från Liberala studenter. Organisationen kräver nu att Björklund, och hela partiledningen, ställer sina platser till förfogande inför landsmötet i höst.

– Folkpartiet går in i en förnyelseprocess där vi måste kunna lyfta på alla stenar. Den politiska ledningen är en del av partiet, även där bör vi överväga förnyelsearbete, säger ordförande Hanna Håkanson.

"Backat i samtliga val"

Björklund har sagt att han känner ett starkt stöd i partiet och att han är beredd att vara den som leder partiets förnyelsearbete.

– Det är möjligt att han är, men det är landsmötet som kommer behöva ta ställning till det. Under den tid som nuvarande ledning, inklusive Jan Björklund, har lett partiet har FP backat i samtliga val. Vi måste kunna genomlysa partiet så pass att vi se även till ledningsfrågan, säger Håkansson.

Nyligen gick Björklund ut med ett nytt integrationspolitiskt utspel där han efterfrågade hårdare krav på de som kommer till Sverige. I dag har flera FP-företrädare gått ut och krävt att man går ännu längre.

Inom Liberala studenter tycker man att debatten i partiet har varit väldigt olycklig.

– Det är ett väldigt dramatiskt sätt att göra avkall på liberalismen, att försämra situationen för redan väldigt utsatta människor. Vi måste kunna ha en öppen migrationspolitik samtidigt som vi har en fungerande integrationspolitik, säger Hanna Håkansson.

Hon menar att de utspel som partikamraterna gjort "gör ont rakt igenom".

– Vi är många liberaler som känner på det viset. Jag engagerade mig politiskt för att göra världen bättre och mycket på grund av den här frågan, att kunna hjälpa människor som lämnar hus och hem och flyr, att få de ska få en chans till bättre liv.

Vill inte nämna efterträdare

Liberala studenter vill dock inte säga ännu vem de tycker ska leda Folkpartiet i framtiden.

– Nej, vi vill inte låsa oss vid några personer. Det är process vi går igenom vad Folkpartiet ska vara i framtiden. Personfrågan kommer senare.

Jan Björklund själv har sagt att det är landsmötet, den 20-22 november, som avgör hans framtid. Det är fram tills dess han är vald.

Innan dess, den 25–26 april, arrangeras Liberalt riksmöte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkpartiets ledarkris

Jan Björklund

Liberalerna

Politik