Nyheter

”Det är orättvist mot killarna”

Av: 

Malvina Britts

NYHETER

Nu uttalar sig rektorn om kritiken mot eleverna bakom skandalflaket

Här är studentskylten som väckt avsky i sociala medier - och anklagats för att anspela på våldtäkt.

Men byggprogrammets rektor håller inte med.

– Det är orättvist mot de här killarna, säger Michael Nord, rektor på på gymnasieskolan Facetten.

Tipsa | Aftonbladet

Budskapen på studentflaksbanderoller har varit ett hett diskussionsämne den senaste tiden. Debatten har främst handlat om en banderoll som en avgångsklass på byggprogrammet i Åtvidaberg hade på sitt flak.

"I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg. 2:an var värst, det tyckte hon också" skrevs över flaket.

En bild på budskapet las ut på Twitter, och den fick genast kritik.

Många har upprörts över att tilltaget var sexistiskt och anspelar på våldtäkt. En student från skolan som Nyheter 24 har pratat med tycker dock att reaktionerna är överdrivna.

– Det är ett skämt, och visst är det grovt men jag tycker att folk måste förstå humor också. Jag orkar inte bry mig om folks reaktioner, de får tycka vad de vill, vi tyckte att det var roligt. Folk skriver utan att känna till bakgrunden, säger studenten Rasmus Arvendal till Nyheter 24.

Kritiken mot banderollen har även riktats mot skolan eleverna gick på.

Eleverna som står bakom banderollen går på skolan Facetten i Åtvidaberg och när Aftonbladet når Mikael Nord, som är rektor på byggprogrammet, berättar han att värdegrundsarbete är något man arbetet mycket med under året.

– De är vuxna killar och får stå för det här. Det är ingenting som skolan står bakom. Vi jobbar hela tiden med attityder och hur man framställer sig själv. Men skolan är inte enskilt ansvariga utan hela samhället och framför allt föräldrarna måste hjälpa till, säger han.

Vad tänkte du när du såg vad killarna skrivit?

– Det är klart jag blev besviken. Det är inte direkt det bästa de har gjort. Men det här är bra killar och jag känner inte dem som typen som står för det här.

Håller du med om att de anspelar på våldtäkt i banderollen?

– Nej, det är att ta det för långt. Det är orättvist mot de här killarna.

Mikael Nord tycker att hela samhället har gått åt ett håll där debattklimatet är väldigt hårt, särskilt på sociala medier. Det menar han kan bidra till att eleverna uttryckte sig som det gjorde på studentflaket.

– Jag ursäktar inte vad de har skrivit, men det här speglar samhället som det är nu, säger han.

Enligt Nord såg 300 människor banderollen utan att någon reagerade. Själv menar han att han hade stoppat eleverna att åka ut om han sett vad de skrivit på sitt flak.

– Vi borde frågat vad de skulle skriva på sina lakan innan. I fortsättningen kommer vi att göra det.

I kväll diskuteras studentflaksbanderollerna i Aftonbladets Partiprogrammet, live 19.00 från Scandic Grand Central i Stockholm

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: