"En förolämpning mot feminister"

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo
Gudrun Schyman (Fi).

avMartin Nilsson

NYHETER

Nordiskt forum samlade i helgen feminister från hela Norden.

Flera politiker talade under söndagens avslutning - däribland Norges jämställdhetsminister Solveig Horne.

Hon har tidigare varit i blåsväder efter flera homofoba och främlingsfientliga uttalanden.

– Jag tycker att inbjudan är oförskämd, säger Gudrun Schyman (FI).

På söndagen avslutades jämställdhetskonferensen Nordiskt forum i Malmö.

Under helgen har ett slutdokument arbetats fram med fem krav ställda till de nordiska regeringarna. Budget med könsperspektiv och rätt till heltidsarbete är två av punkterna.

På plats under avslutningen fanns representanter från flera nordiska regeringar.

Däribland Norges jämställdhetsminister Solveig Horne, från Fremskrittspartiet.

Hon har tidigare fått skarp kritik i Norge efter uttalanden om att tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, att förskolelärare ska förbjudas att läsa sagor om homosexuella för barn och att muslimer i norska fängelser ska tvingas äta fläskkött.

"En förolämpning"

Reaktionerna på Hornes deltagande har varit många, och hårda, under kvällen.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, är en av alla som riktat kritik mot arrangörerna.

"Att låta S Horne avsluta #nf2014 var en förolämpning mot många feminister!", skriver hon på Twitter.

När Aftonbladet når henne utvecklar hon kritiken.

– Hon står ju för en politik som är antifeministiskt och har uttryckt sig i brutala ordalag i förhållande till människor som kommer från andra delar av världen. Nordiskt forum samlar feminister och antirasister, jag tycker att inbjudan är oförskämd, säger hon.

– Arrangörerna måste ha tänkt fel. Att välja att inte bjuda in en minister som står för en politik i total motsats till jämställdhet måste vara ett ställningstagande man kan göra. Hennes besök är snarare en förolämpning mot de som var där.

"Vill påverka regeringarna"

Caroline Matsson, konferensgeneral på Nordiskt forum, säger att hon förstår kritiken. Alla ministrar som talade fick en fråga av en samtalsledare, berättar hon.

– Jag som projektledare tycker att vi borde ha ställt fler kritiska frågor och låtit henne möta kvinnorörelsens kritik på ett tydligare sätt. Vi borde ha synliggjort att Solveig Horne företräder ett parti med rasistiska och kvinnofientliga åsikter.

Angående Hornes deltagande säger Matsson:

– Vi har som arrangörer valt att bjuda in samtliga nordiska regeringar eftersom de är ansvariga för genomförandet av Pekingplattformen, och för att ta emot detta slutdokument som forumet tagit fram under en lång process. Vi vill påverka regeringarna i en jämställd riktning och hon tog som övriga ministrar emot dokumentet. Jag hoppas att hon tar till sig de krav vi ställde.