Nyheter

Statsvetare: "SDU är mer antisemitiskt"

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Striden mellan SD och SDU är djupare än mellan övriga partier och deras ungdomsförbund.

Enligt statsvetarprofessor Jonas Hinnfors handlar den delvis om hat mot olika grupper.

– Den gamla antisemitismen är starkare i SDU, medan den minskat i SD som fokuserar mer mot muslimer.

Aftonbladet berättar i dag om striderna mellan delar av Sverigedemokraternas ledning och toppen i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU. För två år sedan försökte personer inom SD kuppa bort SDU-ordförande Gustav Kasselstrand.

I fjol drog SD, efter stort bråk med förbundet, tillbaka ett förslag om att ta över kontrollen över SDU:s stadgar.

Inför kongressen i helgen har Jimmie Åkessons pressekreterare Henrik Vinge ställts som motkandidat på en lista som går emot valberedningens.

Ungdomsförbund radikalare

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterar att strider mellan partier och deras ungdomsförbund alltid funnits och ses generellt som naturliga.

– Man brukar lite raljant säga att ungdomsförbunden är mer radikala, vill gå längre, är mer ideologiska, mindre benägna att kompromissa. Men sedan brukar individerna "växa upp" och bli mer pragmatiska.

Men ibland kan schismer vara djupare, och på individnivå. Som exempel tar Hinnfors spänningar mellan Socialdemokraterna och SSU under 1990-talet.

– Det ledde i förlängningen att spänningarna flyttades över till moderpartiet, då personerna från SSU gick in i partiet. Om splittringarna är starka kan det bli allvarligt. Men oftast brukar partierna klara av att ungdomsförbunden fungerar som en "blåslampa".

Antisemitism och muslimhat

Problemen blir av en annan karaktär om det ligger ideologiska skillnader i grunden.

– I SD-SDU:s fall handlar det om att SDU är mer nationalistiska och socialkonservativa, och om vilka grupper man ser som problem.

Hinnfors tar upp den uppenbara sprickan gällande Israel-Palestina, där SDU vill erkänna staten Palestina.

– Om man tar i, finns den gamla antisemitismen kvar i SDU. Den har funnits även inom SD, men minskat då mer fokus har flyttats mot muslimer. Nu har det blivit hyfsat många med judisk bakgrund inom SD. Inom SD kan nog de här spänningarna kännas mer lokalt, som exempelvis i Malmö.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: