Lena Mellin: – Det här är ett otroligt dramatiskt besked

avHanna Olsson

Ser tre möjligheter för Löfven

1 av 2

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin säger såhär om SD:s besked att de kommer att rösta på Alliansens budget:

– Det här är ett otroligt dramatiskt besked, det har aldrig inträffat förut i svensk politisk historia.

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

SD kommer att rösta emot regeringens budget och istället rösta på Allianens budgetförslag. Aftonbladets Lena Mellin kommenterar SD:s beslut såhär:

– Det här är ett otroligt dramatiskt besked, det har aldrig inträffat förut i svensk politisk historia, i alla fall inte sen 30-talet. Det här visar vilket svårt parlamentariskt läge vi har och hur svårt det är för regeringen Löfven att driva politik överhuvudtaget.

Hur har vi hamnat här?

– Det beror på att Sverige har blockpolitik, när rött står mot blått så är det sd som bestämmer vilken sida som vinner

Vad tjänar SD på detta?

– Det ena är att de hamnar i rampljuset. Det andra är att de visar för sina väljare vilket stort allvar de tar invandringsfrågan på, de är beredda att ställa till med fullt kaos i riksdagen för att på nytt föra fram hur viktig den här frågan är.

– Nu har SD visat att de tänker använda den makt de har fått.

Vad händer nu?

– Det som händer allra närmast är att Löfven måste ge besked om hur han ser på beskedet. Det kommer nu under eftermiddagen.

– Han har tre möjligheter. Antingen kan han utlysa extra val, vilket han kan göra först 29 december, när riksdagen suttit i tre månader. Det ska då hållas inom tre månader, det vill säga 29 mars.

– Det andra är att sitta kvar som om inget hade hänt och be att frågan återremitteras till Finansutskottet. Det har jag svårt att se, vem skulle ändra sig nu.

– Det tredje är att han avgår och troligen får talmannens uppdrag att bilda ny regering. Då har SD talat om att de inte vill ha MP med.

Kommer han att göra det då?

– Det skulle vara lättare att regera landet med en enpartiregering och göra upp med så många koalitioner som krävs för att göra upp i riksdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM