Jan Johansson

Bekräftar: SCA:s vd fick sparken

Av: 

Ida Persson

NYHETER

I går sa SCA:s vd Jan Johansson att han "funderat över helgen" och valt att avgå från sitt uppdrag.

Nu backar bolaget - och medger att vd:n i själva verket sparkades.

– Tekniskt sett har han fått sparken, säger kommunikationsdirektören Joséphine Edwall-Björklund till Nyhetsbyrån Direkt.

Beskedet om avgången kom efter flera avslöjanden om lyxresor med företagets privatjet.

Jan Johanssons ersättning landade på 22 miljoner. Alltså två årslöner, vilket han enligt avtal har rätt till om han blir uppsagd.

Sa att han avgick

Men Johansson höll fast vid sin historia. Han avgick självmant.

Jan Johansson uppgav i flera medier hur han var drivande i beslutet och hur beslutet togs i samförstånd med SCA:s styrelse.

– Jag har funderat. Över helgen kom jag fram till att man inte kan leda ett bolag när man inte kan ägna 100 procent av tiden åt bolaget. Jag kontaktade Sverker (avgående ordförande Sverker Martin-Löf, reds anm.), delar av styrelsen och huvudägaren och sa det. De kallade till styrelsemöte och när jag redogjort för situationen fanns bara en sak för styrelsen att göra, sade Jan Johansson.

Bekräftar att han sparkats

Men historien var falsk. SCA bekräftar nu att Jan Johansson sparkades.

– Tekniskt sett har han fått sparken. Jan Johansson kände under helgen att med de två granskningar som pågår och den förundersökning som inletts kunde han inte fokusera på affärerna. När styrelsen hör detta säger den att bolaget inte kan ha en vd som inte kan göra sitt jobb, så ja, han fick gå, säger bolagets kommunikationsdirektör Joséphine Edwall-Björklund till Nyhetsbyrån Direkt.

Det stämmer överens med bolagets årsredovisning. Om styrelsen väljer att avsätta vd:n ska han ha två årslöner. Om Jan Johansson själv hade drivit igenom beslutet hade han fått nöja sig med en årslön. Med pensionsavsättningar inräknat landar Jan Johanssons ersättning på 38 miljoner, enligt SvD.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Johansson

SCA