Bästa kärleksbreven genom tiderna

Har du panik över vad du ska skriva till din käraste på Alla hjärtans dag?

Pusta ut.

Här har The independent listat de 10 mest romantiska kärleksbreven genom tiderna.

Det är sångaren Johnny Cash som toppar listan med ett brev som han skrev till sin fru 1994 när hon fyllde 65 år. Kärlekshyllningarna lämnar inte ett öga torrt och man förstår varför det utnämns till världens bästa. Här har du hela brevet:

”Vi blir gamla och vänjer oss vid varandra. Vi tänker lika. Vi läser varandras tankar. Vi vet vad den andra vill utan att fråga. Ibland irriterar vi varandra lite. Ibland tar vi kanske varandra för givna.

Men ibland, så som i dag, inser jag hur lycklig jag är över att få dela mitt liv med den bästa kvinnan jag någonsin träffat. Du fascinerar och inspirerar mig fortfarande. Du påverkar mig till att bli en bättre människa. Du är föremålet för min åtrå och den främsta jordliga anledningen till min existens.

Jag älskar dig jättemycket.”

Churchill tvåa

Tvåa på listan kommer Storbritanniens före detta premiärminister Winston Churchill. I ett brev från 1935 till sin fru Clementine beskriver han sin eviga kärlek till henne:

”Du skrev några ord till mig om att jag hade berikat ditt liv. Jag kan inte ens förklara vad det betyder för mig (...) Hur det har varit för mig att leva alla dessa år, i ditt hjärta och vid din sida, kan inga fraser någonsin förmedla.

Tiden passerar snabbt, men är det inte glädjande att se hur stor och växande skatten vi samlat tillsammans är, mitt i stormar och stress över så många händelserika, och för miljontals, tragiska och fruktansvärda år?”.

Skickade till grannen

Bronset går till den brittiske poeten John Keats som år 1819 tog modet till sig och skrev till sin granne Fanny Brawne och förklarade han inte kunde leva utan henne:

”Jag måste skriva till dig, en rad eller två, för att se om det kan få mig att glömma bort dig bara för ett ögonblick. Vid min själ kan jag inte tänka på något annat - Tiden är förbi då jag hade makt att avråda och varna dig för den dystra morgonen av mitt liv - Min kärlek har gjort mig självisk. Jag kan inte leva utan dig - jag är glömsk när det kommer till allting utom att få träffa dig igen”.

1000 personer frågades

Det är det brittiska försäkringsbolaget Beagle Street som har gjort en omröstning kring vilka kärleksbrev som är de bästa, i en förhoppning att sprida romantik inför Alla hjärtans dag. Totalt frågades 1 000 personer.

Här kan du läsa alla kärleksbreven i sin helhet och på orginalspråket. (Obs, extern länk)

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN