Stefan Löfven

Löfven: Med vänner kan man vara ärlig

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

NEW YORK. Den svenska socialdemokratin har alltid haft starka, om än inte alltid helt okomplicerade band, till USA.

Och den traditionen verkar leva vidare med Stefan Löfven.

– Jag har en god relation till USA. Det är långt ifrån allt som är perfekt , men det har alltid varit ett slags möjligheternas land och här finns en drivkraft som är väldigt stark, säger statsministern i en paus under sitt pågående New York-besök.

Även om han under sin politiska karriär ofta hamnade i konflikt med landets politiska ledning var Olof Palme efter ungdomens studieår på Kenyon College i Ohio en hängiven USA-vän – och detsamma gäller Ingvar Carlsson, för sin del student vid Northwestern University i Illinos under tidigt 60-tal. De talade ofta om den oemotståndliga dynamiken i det amerikanska samhället och vitaliteten hos befolkningen.

”Finns drivkraft som är väldigt stark”

Och socialdemokraternas nuvarande ordförande Stefan Löfven – för tillfället på officiellt besök i New York, bland annat för att fira 25-årsjubileet av FN:s barnkonvention – har samma slags inställning till det stora landet på andra sidan Atlanten.

– Jag har besökt USA vid ett antal tillfällen de senaste 20 åren, mest i tjänsten med mycket fackliga kontakter, och jag tycker om att vara här. Jag har en god relation till USA, säger han när vi träffar honom i FN-skrapan mitt på Manhattan.

– ”The American Dream” finns här och den ger uttryck för ett slags frihetskänsla. Vi ska komma ihåg USA:s historia, hit kom folk från förtryck och svält och vi har över en miljon människor som flytt till USA från Sverige. För att de svalt och hade det tufft, men också av religiösa skäl, eftersom all religion inte var accepterad och tillåten som vi idag tycker att den borde varit. Därigenom har det alltid varit ett slags möjligheternas land och här finns en drivkraft som är väldigt stark.

”Med vänner kan man vara ärlig”

Precis som sina företrädare har Löfven emellertid också synpunkter exempelvis på vad han ser som sociala orättvisor – utan att för den skull uttrycka sig fullt lika drastiskt som Olof Palme.

– Ja, det finns mycket som är dåligt här också. Bara häromdagen kunde vi läsa att två och en halv miljon barn, om kommer ihåg rätt nu, någon gång under fjolåret var hemlösa. Då har man stora problem i samhället, säger statsministern.

– Men med de du betraktar som vänner finns det alla möjligheter att påpeka det du tycker är fel. Vi är vänner och med vänner kan man vara ärlig.

”Ett av de vackraste dokument som finns”

Därför har Stefan Löven i samband med det pågående firandet i New York också poängterat det, som han ser det, olyckliga i att USA inte ratificerat just barnkonventionen.

– Ja, det tycker jag är fel, säger han.

Ämnet lär ha kommit upp när statsministern höll sitt anförande under den paneldiskussion om konventionen som hölls i FN-högkvarteret i natt.

Där talade även drottning Silvia – mångårig förkämpe för barns rättigheter.

– Jag tycker barnkonventionen är ett av de vackraste dokument som finns, säger drottningen till Aftonbladet.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

USA