Nyheter

Andersson: Regeringen använder teaterkonster

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

FLEN. I dag presenterar finansminister Anders Borg (M) sin syn på det ekonomiska läget.

Regeringen har på sistone flaggat för att flyktingströmmarna till Sverige kommer att öka, vlket kommer på verka Sveriges finanser på sikt.

– Jag bedömer att det är ren valtaktik, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson (S).

I helgen samlas regeringens ministrar på Harpsund för att förhandla fram en statsbudget och ett gemensamt valmanifest. Redan innan finansminister Anders Borg (M) gav sin syn på det ekonomiska läget höll hans huvudmotståndare, Magdalena Andersson (S), en egen pressträff i Flen.

Borg har flaggat för att det är stramt med pengar till reformer under nästa mandatperiod. Den bilden delar Andersson.

Oroligt i världen

– Jag bedömer också att det är väldigt lite reformutrymme. De närmaste åren kommer reformer att behöva finansieras. Det sättet som man kan genomföra ofinansierade reformer, det vore om arbetsmarknaden fick en bättre utveckling än vad den har med den här regeringens politik, säger hon.

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och Borg har den senaste tiden lyft upp att flyktingströmmarna kommer att öka till Sverige den kommande tiden med anledning av det oroliga läget på många håll i världen. I somras meddelade även Migrationsverket att man kommer behöva mer resurser.

Men enligt Andersson finns det en "osäkerhet" i prognoserna när det gäller flyktingströmmarna.

”Ren valtaktik”

– Precis som det är i många andra budgetposter. Det kan handla om material som försvaret beställt, Trafikverket har gjort en felberäkning på 20 miljarder och Arbetsförmedlingen vill ha mer resurser. Det råder såklart osäkerhet i en rad budgetposter de kommande åren, säger hon.

Hon menar att regeringen ägnar sig åt ren valtaktik.

– Regeringen har valt att fokusera just på den budgetposten och jag bedömer att det är ren valtaktik, att man inte vill prata om det faktum att arbetslösheten är högre än när de tillträdde. Skolresultaten har fallit varje år och vi ser stora hål i statens finanser, säger hon.

”Behöver annan politik”

Den kritik som förts fram mot regeringens utspel om flyktingfrågan har Reinfeldt kallat för cynisk". Men Andersson menar att man använder teaterkonster.

– De vill inte att man ska diskutera det faktum att hela det nymoderata projektet faller samman mitt framför ögonen på svenska folket. Efter åtta år är det helt uppenbart att det inte var sänkta skatter och ökade klyftor som var lösningen på Sveriges problem Vi behöver en annan politik, säger hon.

Klockan 15.00 håller Anders Borg sin presskonferens på Harpsund. Den sänds på aftonbladet.se

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: