”En riskabel strategi”

Av: Olof Svensson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Stefan Löfven.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson byter taktik.

Nu kallar de SD för ett nyfascistiskt enfrågeparti.

Ordvalet förbryllar experter - som anser att det kan slå tillbaka mot S.

– Det är en riskabel strategi, säger professor Tommy Möller.

Statsminister Stefan Löfven går till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna - och kallar partiet för "ett nyfascistiskt enfrågeparti" på DN debatt.

Utspelet kom i går, dagen efter att finansminister Magdalena Andersson (S) valt samma beteckning på SD.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, ser uttalandena som en del i en samlad strategi, en konfrontation för att stoppa väljarflykten till SD. 

– Det är en riskabel strategi. Jag skulle gissa att det inte är så många av dem som överväger att rösta på SD som ser sig själva som fascister. Det kan slå tillbaka, säger han.

”Är långt att gå”

Tommy Möller anser dessutom att benämningen är felaktig. Ett nyfascistiskt parti skulle innebära en rörelse som är uttalat antidemokratisk och antiparlamentarisk, menar han.

– Även om SD nu har visat att man inte har så stor respekt för parlamentariska spelregler tycker jag att det är långt att gå att säga att de är antiparlamentariska.

– Det finns risk att det här upplevs som överdrivet polemiskt.

Riktar sig mot Alliansen

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap, ser utspelen som en tydligt hårdare markering mot SD. Men han menar att den också riktar sig mot Alliansen.

– Man sänder ut en signal till borgerligheten och höjer tröskeln för de inom Alliansen som möjligen kan tänka sig att samverka med Sverigedemokraterna.

Enligt Bjereld kan konsekvenserna bli att S lyckas övertyga väljare att inte rösta på SD. Men det kan också innebära att SD blir starkare.

– Det kan stärka "vi och dom"-känslan och få partiet att framstå som det enda oppositionspartiet, säger Bjereld.

”Skruvar upp tonläget”

Flera av de övriga riksdagspartierna stämmer in i kritiken. Moderaternas pressekreterare Oscar Karlflo tycker att SD bör kallas ett främlingsfientligt enfrågeparti. Han anser att S-utspelet kommer olägligt.

– Det är olyckligt att finansministern och statsministern skruvar upp tonläget ytterligare i den politiska debatten i stället för att diskutera den allvarliga politiska situationen, säger han.

Men vice statsminister, Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, tycker att benämningen är riktig.

– Jag tycker inte det är någon konstig benämning på ett parti med rötter i vit maktrörelse, som vill stänga Sveriges gränser och bestämmer sig för att fälla varje regering och varje budget som inte dansar efter deras främlingsfientliga pipa, säger hon till Sveriges Radio.

SD:s partisekreterare Björn Söder krävde i går en ursäkt från Stefan Löfven.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven. Hans pressekreterare Anne Ekberg meddelar att han inte är tillgänglig för kommentarer.

Publicerad: