Nyheter

35 000 valrossar strandade efter isbrist

Av: 

Erik Melin

NYHETER

35 000 sälar med betar på en och samma strand.

Valrossarna hittar ingen is och har tvingats iland.

Isbristen sägs bero på den globala uppvärmningen.

I nordvästra Alaska har en strand oväntat fått påhälsning av 35 000 gäster. Valrossarna vill egentligen helst vila på ett isflak ute till havs, men eftersom de inte hittat några sådana har de tvingats i land, rapporterar flera internationella medier.

Bilden ovan togs i lördags några kilometer norr om inuitbyn Point Lay, som ligger 112 mil norr om staden Anchorage, i den amerikanska delstaten.

”Ett anmärkningsvärt tecken”

I takt med att sommarisen dragit sig tillbaka allt mer under sommarhalvåren har valrossar som samlats på land blivit en allt vanligare syn.

”Spektaklet har blivit allt för vanligt under de senaste sex till åtta åren som en konsekvens av ett varmare klimat”, skriver den amerikanska motsvarigheten till Lantmäteriet och Statens Geologiska Undersökning, United States Geological Survey, i ett uttalande.

Den fotograferade valrossgruppen är mycket större än vad forskare tidigare sett.

– Det är ytterligare ett anmärkningsvärt tecken på de dramatiska förändringar som sker i miljön på grund av isbristen, säger Margaret Williams, chef för Världsnaturfondens Arktisprogram, till AP.

I normala fall vill valrosshonan föda på isen och använda den som en utgångspunkt för att kunna dyka ned och leta efter föda på de relativt grunt liggande kontinentalsocklarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: