Doldisarna som tar över på socialdepartementet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Chef och socialförsäkringsminister blir Annika Strandhäll, 39, tidigare ordförande i fackförbundet Vision. Vid sin sida får hon Åsa Regnér, 50, landchef på UN Women i Bolivia som ska ta ansvar för frågor som rör barn, äldre och jämställdhet.

NYHETER

Den ena har orsakat folkstorm när apoteket skulle börja sälja dildos.

Den andra har klättrat i berg – i högklackat.

Nu flyttar doldisarna Åsa Regnér och Annika Strandhäll in på Socialdepartementet.

De flesta i Stefan Löfvens nya regering är kända inom partipolitiken och relativt väntade utnämningar. De enda riktiga doldisarna, som svenska folket nu ska lära känna, återfinns framöver på Socialdepartementet.

Chef och socialförsäkringsminister blir Annika Strandhäll, 39, tidigare ordförande i fackförbundet Vision. Vid sin sida får hon Åsa Regnér, 50, landchef på UN Women i Bolivia som ska ta ansvar för frågor som rör barn, äldre och jämställdhet.

"Inte behöva gå med oro i magen"

Annika Strandhäll är en av få som inte har förekommit i förhandsspekulationerna inför regeringsbildningen.

– Jag var nog ett ganska oväntat namn i sammanhanget, säger hon.

Strandhäll kommer från Göteborg men bor i Stockholm, där hon varit ordförande för kommunaltjänstemännen i Vision. Men trots sin fackliga bakgrund känner hon inte Stefan Löfven sedan tidigare.

– Nej, jag har bara träffat honom någon gång förut, säger hon om statsministern som tidigare var ordförande i IF Metall.

Det Annika Strandhäll först vill göra är att se över sjukförsäkringen.

– Vi ska skapa en sjukförsäkring som innebär att människor snabbt kommer tillbaka till jobb igen. Och att man inte ska behöva gå med en oro i magen under den tid man är sjuk.

Berätta något om dig som få känner till?

– Att jag har klättrat i berg i högklackat. Det var i samband med en kursaktivitet i Lysekil. Jag hade kostym på mig också, säger Strandhäll.

Orsakade dildostorm

Även Åsa Regnér kommer att sitta på Socialdepartementet. Under gårdagen kunde Aftonbladet avslöja att hon var ett av de heta namnen till att bli minister.

Hon har en bakgrund inom socialdemokratin och har tidigare arbetat i regeringskansliet med ex-ministrarna Jens Orback och Margareta Winberg.

Hon är uttalad feminist och vill nu bland annat jobba med att förbättra kvinnors arbetsvillkor och att bekämpa våldet mot kvinnor. Men också att göra FN:s barnkonvention till lag och förbättra kvaliteten i äldreomsorgen.

Om det nya uppdraget säger hon:

– Det är oemotståndligt att få vara med och medverka för ett modernt Sverige i den här regeringen som har fokus på sysselsättning, jämlikhet och jämställdhet.

Närmast kommer Åsa Regnér från en roll som landchef på UN Women i Bolivia. Innan dess var hon generalsekreterare på RFSU.

I den rollen var hon 2008 med och orsakade något av en folkstorm när apoteket skulle börja sälja sexleksaker.

– Det handlade om att RFSU tyckte att ett positivt sexliv är bra för hälsan. Jag har inte så mycket mer att säga om det, det var ju inte jag personligen utan det var RFSU, säger Regnér.

På fritiden gillar hon att springa.

– Till och med i La Paz som ligger på 4000 meters höjd.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN