Solförmörkelsen

Bästa solförmörkelsen på år och dar

Av: 

Jon Demred

Klockan 09.43 fredagen den 20 mars börjar månen täcka över solen i Sverige. Då inleds en solförmörkelse som inte kommer se sin like på decennier. Nästa chans att se en lika häftig solförmörkelse i Sverige blir 2039.
– Solförmörkelser sker ofta, men oftast någonstans där människor inte kan se, till exempel över Stilla Havet, säger Samuel Regandell, astronom vid Uppsala universitet.
Klockan 09.43 fredagen den 20 mars börjar månen täcka över solen i Sverige. Då inleds en solförmörkelse som inte kommer se sin like på decennier. Nästa chans att se en lika häftig solförmörkelse i Sverige blir 2039. – Solförmörkelser sker ofta, men oftast någonstans där människor inte kan se, till exempel över Stilla Havet, säger Samuel Regandell, astronom vid Uppsala universitet.

NYHETER

Leta reda på papper och kikare och boka in fredagen den 20 mars. Då blir det så in i norden mörkt - mitt på blanka förmiddagen. Men glöm inte att skydda dina ögon.

– Kolla absolut inte rakt in i solen utan skydd, säger Samuel Regandell, astronom vid Uppsala universitet.

Klockan 09.43 fredagen den 20 mars börjar månen täcka över solen i Sverige. Då inleds en solförmörkelse som inte kommer se sin like på decennier. Nästa chans att se en lika häftig solförmörkelse i Sverige blir 2039.

– Solförmörkelser sker ofta, men oftast någonstans där människor inte kan se, till exempel över Stilla Havet, säger Samuel Regandell, astronom vid Uppsala universitet.

Solen är som en laser

Bästa sättet att se solförmörkelsen på är genom att projicera solen på ett papper med hjälp av en kikare. Då är du skyddad från solens farliga ultravioletta strålning och du ser tydligt hur månen täcker över solen.

– Ska du kolla med dina barn så är det det absolut bästa sättet, då kan ni samlas flera stycken kring pappret. Genom projiceringen kan ni även se solfläckar och sådant, säger Samuel Regandell.

Men han höjer ett varnande finger: bli inte lockad att kolla direkt på solen med kikaren.

– Då får du brännskador på ögonen. Det är som att skjuta en laser rakt in i ögat, säger Samuel Regandell.

Har du skyddsglasögon kan du kolla rätt in i solen under den unika solförmörkelsen. Men då ska det vara ordentliga svetsglasögon som nästan blockerar allt ljus.

Räcker det inte med vanliga solglasögon?

– Nej, absolut inte, det måste vara något som skyddar mot ultraviolett strålning, säger Samuel Regandell.

Allra bäst klockan 11

I Sverige kommer solen vara mest täckt i norr, nära den norska gränsen. Där kommer den vara täckt till 94 procent enligt NASA. På deras interaktiva karta kan du se hur stor förmörkelsen blir just där du bor, och hur länge den varar. Runt klockan 11 på förmiddagen märks solförmörkelsen som mest. Men man måste kolla noggrant om man ska märka någonting över huvud taget.

– Går man på gatan utan att veta om att det är solförmörkelse så tror jag inte att man kommer tänka på det, säger Samuell Regandell.

Men om du vet vad du kollar efter så spelar vädret inte någon roll. Du kan se solförmörkelsen även om det skulle vara grått nästa fredag.

– Det kan faktiskt bli enklare att se solförmörkelsen om det är väldigt molnigt. Men du ska fortfarande inte titta rakt på solen, säger Samuel Regandell.

En ren tillfällighet

Solförmörkelser uppstår när månen blockerar solljuset. Det kan bara ske när solen och månen står i linje med varandra från jorden sett. Och så länge vi på jorden uppfattar månen och solen som ungefär lika stora.

– Månen råkar vara i princip lika stor som solen från vårt synfält. Det är en ren tillfällighet att vi nu lever i en tid när vi kan uppleva det. I framtiden, i takt med att månen glider ifrån jorden kommer den se mindre och mindre ut, och då kommer solförmörkelser bli ovanligare, säger Samuel Regandell.

Fotnot: OBS! I faktarutan intill står det att man kan använda sig av en cd-skiva som filter. Det gäller endast när du fotar. Du ska absolut inte själv titta på solförmörkelsen genom en cd-skiva.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Solförmörkelsen

Nasa

Uppsala universitet

Foto

Astronomi