Väljarna vill ha KD mer åt höger

NYHETER

20

Väljarna har ett entydigt besked till blivande KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Marsch pannkaka högerut, om du vill ha våra röster.

I eftermiddag ska Kristdemokraternas valberedning presentera sitt förslag till ny partistyrelse. En infekterad strid pågick in i det sista, enligt Aftonbladets källor.

Ebba Busch Thor vill ha in EU-parlamentarikern Lars Adaktusson i presidiet. Medan valberedningen hittills har förordat partiets ekonomiska talesperson Jakob Forssmed.

Honom vill Busch Thor inte ha presidiet och inte heller som ekonomitalesman. Där vill hon ha Aron Modig, tidigare ordförande i ungdomsförbundet, nu riksdagsledamot.

Ebba Busch Thors personval ger en fingervisning om att hon vill styra Kristdemokraterna högerut. Den falangen har tidigare varit betydligt mindre än den mer mittenorienterade majoriteten. Om hon får som hon vill, eller om den andra sidan vinner, avgörs på extratinget i slutet av april.

Men Busch Thor har stöd bland väljarna för att gå högerut. Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Sverige tycker.

Blåare än dagens väljare

Jämfört med valmanskåren i allmänhet vill fler KD-sympatisörer strypa flyktingströmmen, gå med i Nato, tillåta vinster i välfärden och höja brottsstraffen.

När det gäller höjt bistånd och att homosexuella ska ha rätt att adoptera är det tvärtom. Stödet i väljarkåren som helhet är högre än bland KD-väljarna.

Men det riktigt intressanta i mätningen är vad de som har Kristdemokraterna som näst bästa parti, mest moderater och sverigedemokrater, tycker. De är nämligen ännu blåare än dagens KD-väljare.

Bland dem som kan tänka sig att rösta på KD är det ännu fler som vill att Sverige tar emot färre flyktingar och skärper straffen.

Däremot är det något färre bland dem som rankar Kristdemokraterna som det näst bästa valet som vill att Sverige blir Natomedlem, tillåta obegränsade vinster i välfärden och öka biståndet.

Beskedet till Ebba Busch Thor är alltså att hon, som nybliven partiledare, ska koncentrera sig på två frågor för att attrahera dem som inte valde Kristdemokraterna i höstens val men som ändå står KD nära, det vill säga att få partiet att växa.

Klassiska högerfrågor

Det är att minska invandringen och verka för strängare straff. Två klassiska högerfrågor som även Sverigedemokraterna driver. Moderaterna är för en generös flyktingmottagning men har som regering föreslagit, och fått igenom, straffskärpningar på en rad områden.

Även valet av Ebba Busch Thor som partiledare har större stöd bland dem som tycker att Kristdemokraterna är näst bäst. 69 procent av dem ville ha oppositionsrådet i Uppsala som partiledare. Bland KD:s egna väljare är siffran 58 procent.

Kristdemokraterna, som är riksdagens minsta parti, fick 4,6 procent av rösterna i valet i september. Men de har potential att nå knappt 15 procent av väljarna. Det är så många som skulle rösta på partiet om det vore val i dag - eller anser att KD är näst bästa parti.

ARTIKELN HANDLAR OM