Åtalas för mordet på sin bäste vän

1 av 2 | Foto: TORD WESTLUND
Misstänkta 33-åringen.

avTord Westlund

NYHETER

33-åringen har suttit häktad i fem månader misstänkt för att ha mördat sin bäste vän – en 32-årig Gävlebo. I dag åtalas han för mord.

– Han nekar till brott och att överhuvudtaget ha varit på platsen vid tillfället, säger försvararen advokat Per Wiesel.

Åklagarna, Ann-Charlotte Bålman och Kjell Lindqvist, presenterar en förundersökning på hela 4000 sidor för att försöka leda i bevis att 33-åringen är skyldig till dådet.

Det var 17 oktober förra året som 32-åringen hittades död utanför porten till ett hyreshus på Öster i Gävle. Han hade knivhuggits till döds.

Tre dagar senare anhölls två män misstänkta för inblandning i dådet. Båda häktades men släpptes kort därefter och misstankarna mot dem avskrevs senare.

Istället framstod en 33-årig man (i dag 34 år) som huvudmisstänkt. Han greps några dagar efter de två andra och har nu suttit häktad i fem månader på sannolika skäl misstänkt för mord.

De två först misstänkta männen är nu åklagarnas huvudvittnen.

– De har varit på platsen och pekar ut 33-åringen som ensam gärningsman, säger Ann-Charlote Bålman.

Utredningen har dragit ut på tiden vilket tyder på att bevisningen inte varit enkel.

– Spaningsmord är tidskrävande och tar stora resurser, säger kammaråklagare Ann-Charlotte Bålman som åtalar 33-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Nekar

Som mest har ett 20-tal poliser jobbat med fallet. Den misstänkte mannen har hela tiden förnekat brott.

– Det gör han fortfarande. Han säger sig inte ha varit på platsen vid tiden för dådet. 32-åringen var hans nära vän – rent av bästis - och de hade varit tillsammans den här dagen och bland annat besökt McDonalds och en restaurang. Enligt min klient skiljdes de åt som vänner på söder i Gävle, säger Per Wiesel.

Enligt åtalet misstänks 33-åringen senare samma kväll ha ringt till sin vän och bestämt träff med honom utanför hyreshuset där han var på en fest. Han ska då brutalt ha knivdödat honom framför hyreshuset.

Motiv?

– Vi har motivbilder men dessa kommer jag att lägga fram inför rätten, säger Bålman.

Den kommande rättegången vid Gävle tingsrätt beräknas pågå under tio dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Brott