Adaktusson pudlar efter KD-bråket: "Jag hade fel"

1 av 2 | Foto: Adaktusson tillsammans med nya partiledaren Ebba Busch Thor.
NYHETER

EU-parlamentariken Lars Adaktusson ilsknade till rejält när han ratades i den nya KD-ledningen och tackade nej därför till en plats i partistyrelsen.

Bara några dagar senare pudlar han.

– Jag känner att jag borde ha tagit ett annat beslut, säger han.

I tisdags presenterades det lag som valberedningen tycker ska finnas kring den nya KD-ledaren Ebba Busch Thor. Till mångas förvåning fanns EU-parlamentarikern Lars Adaktusson inte med i presididet. På de två platserna som vice ordförande fanns i stället Jakob Forssmed och Emma Henriksson.

Beskedet fick Adaktusson att resa ragg. I ett inlägg på sin blogg uttryckte han sin besvikelse och menade att det faktum att han själv lyft fram behovet av förnyelse i partiet var det som låg bakom ratningen.

Enligt Adaktusson hade detta lett till att "inflytelserika partiföreträdare" aktivt verkat för att han inte skulle finnas med i partipresidiet som valberedningen haft i uppdrag att föreslå".

"Jag beklagar detta men inser självfallet att dessa personer är i sin fulla rätt att driva sin linje – även om det nu skett med metoder som i de flesta partier skulle anses dubiösa", skrev han.

Han skrev vidare att "dessa personers aktiva motstånd undergräver mina möjligheter att arbeta och ta ansvar för den politiska förnyelse som jag tror är nödvändig."

Det hela gjorde att Adaktusson tackade nej till den plats i partistyrelsen som valberedningen erbjudit honom.

Pudlar bara dagar senare

Adaktusson fick stöd från flera håll i partiet, bland annat KDU som saknade honom i KD-toppen. Men samtidigt fick han också kritik. En hård falangstrid kom upp till ytan.

– Att som Adaktusson gör, att först skriva om enighet och sen agera splittrande tycker jag är underligt, sa David Lega, i dag KD:s andre vice ordförande.

Men några dagar senare har Adaktusson tänkt om, bland annat efter samtal med valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren.

– Det var en väldigt tidspressad situation när vi diskuterade det här och jag fick frågan. Jag hade rätt kort tid på mig att bestämma mig. Det var inte optimala förutsättningar för att ta det där beslutet. Jag känner att jag borde ha tagit ett annat beslut än det jag gjorde. Jag borde inte ha tackat nej, det är det jag har kommit fram till, säger han.

Adaktusson säger att det "blev fel".

– De misstag som jag har gjort här beklagar jag verkligen och det är därför jag kände att det var viktigt att förklara det.

EU-parlamentarikern är fortfarande kritisk till delar av den process som varit.

– Det är jag, men jag har inget intresse av att förlänga den här debatten och diskussionen om det som har varit. Jag vill verkligen medverka till att se framåt. Det är så många utmaningar som ligger framför Kristdemokraterna, det är där fokus ska ligga.

Vill inte spekulera om partistyrelsen

Han vill inte svara på om han siktar på att bli invald i partistyrelsen när KD träffas för extra riksting den 25 april.

– Valberedningen har ju avslutat sitt arbete och handlingarna har skickats ut till ombuden. I den delen är det ett avslutat kapitel. Vad som händer nu härnäst beror på hur ombuden och partimedlemmarna agerar och jag känner att jag inte kan spekulera kring det i dag.

Han tror att förnyelsearbetet i KD nu kan komma igång, trots de konflikter som varit.

– Absolut, jag tror att vi alla i sak är överens om att vi behöver satsa på förnyelse och förändring. Det är nödvändigt med tanke på att vi har en ond cirkel som vi måste bryta med tanke på hur valresultaten sett ut på senare år. Att det krävs förändringar och förnyelse, både när det gäller den kommunikativa och politiken, är helt uppenbart.

Det har tidigare rapporterats om att det var Jakob Forssmed, som nu föreslagits att bli förste vice ordförande, som låg bakom ratandet av Adaktusson. Men EU-parlamentarikern säger att de båda har en bra relation.

– Vad jag vet. Vi har inte jobbat tillsammans eller träffats särskilt mycket och haft några längre ingående samtal. Men de gånger vi har träffats har det varit alldeles utmärka relationer. Det ska inte vara några problem.