”Jag kunde inte rädda något”

NYHETER

Kvinna nära drunkna i hiss

1 av 17 | Foto: MIKAEL NILSSON
Flera passagerare blev tvungna att ta sig ur en översvämmad buss i Malmö.

Andreas Bergström, 39, är en av många Malmöbor som drabbats hårt av översvämningarna.

Han fick en chock på morgonen när han gick ned till bottenvåningen i huset.

– Avloppsvattnet sprutade som en fontän upp ur toaletten, säger Andreas Bergström.

Synen som mötte den nyvakne Andreas Bergström i morse var makaber. På bottenplan i hans hus på Gamla Rosengård sprutade avloppsvattnet som en fontän upp ur toalettstolen och en halv meter smutsigt vatten täckte golvet.

– Kattlådan flöt omkring och längre in såg jag att mina gitarrer och en bas simmade omkring i vattnet, säger Andreas Bergström.

Han skyndade sig att ringa räddningstjänsten och kommunen. Men utan resultat. Till slut kom han fram på ett nummer men det visade sig gå till Socialjouren.

– Jag var chockad. Det var ju avloppsvatten som kom upp ur toaletten och det är ju inte så sexigt.

Andreas Bergström ägnade sedan hela dagen åt att tömma källaren på vatten. Någon hjälp från kommunen var inte att räkna med eftersom de hade fullt upp med att försöka stoppa andra, allvarligare, översvämningar.

Nära drunkna i hiss

En av de allvarligaste incidenterna inträffade i ett hyreshus i centrala Malmö. Där höll en 51­-årig kvinna på att drunkna i en hiss när hon åkte ned till tvättstugan.

– Det rann in vatten, genom springorna på sidorna och längs dörren. Det kom från alla håll, säger hon till Sydsvenskan.

Hon tryckte på nödsignalen men den fungerade inte. När vattnet nådde henne till midjan blev hon panikslagen och sparkade allt vad hon kunde på dörren. Till slut fick hon upp en springa och kunde pressa sig ut.

Totalförstörda lägenheter

I bostadsområdet Heleneholm fick många hyresgäster sina lägenheter totalförstörda när vattnet trängde in.

– Jag trodde knappt att det var sant när jag såg allt vatten. Det rann fram under frysen och från diskbänken, säger Margit Dudas.

Hon har bott i huset i 22 år och berättar att det aldrig har varit problem med översvämning tidigare.

Granne med Margits lägenhet ligger en nyrenoverad skönhetssalong. Eller rättare sagt låg. I förmiddags såg ägaren Flamur Ukiq sitt livsverk förstöras.

– Min fru skulle klippa en kund klockan 10. Kvart i tio ringer kunden till oss och säger att ”Du behöver inte komma. Det finns inget att gå till.” Då rusade jag ned till salongen och såg hur inredningen flöt omkring på golvet, berättar Flamur Ukiq.

Under eftermiddagen arbetade han och en vän med att lyfta ut golvet i salongen så att inredningen kan torka.

Flamur är orolig för att salongen är helt förstörd.

– Det kostade mycket att renovera. Jag hoppas bostadsrättsföreningen har en försäkring. Jag har inte råd att betala själv.

Överraskades av vattenmassorna

Många bilförare och pendlare överraskades av stora vattenmassorna. I stadsdelen Hyllie fastnade en stadsbuss. Vattnet fyllde nästan hela bussen och passagerarna fick rädda sig ut genom att krossa en fönsterruta.

– Det var fruktansvärt eftersom jag har fobi för att drunkna, säger Linja Karlsson, en av passagerarna.

Men det fanns några människor som tacklade vattenmassorna med glädje. Vid Nobelvägen passade några människor på att bada. Iklädda badbyxor hoppade de från en viadukt ned i en vattenfylld cykelbana. Förvånade bilister och fotgängare stannade och tittade på.