Persson sågar MP, Fi och Putin

Foto: FELIPE MORALES
Göran Persson oroas av ut­vecklingen i Ryssland och anser att Vladimir Putin har manövrerat ut landet ur den internationella ekonomin.
NYHETER

Miljöpartiet kallar han för "pubertala" och "sladdriga".

Och Gudrun Schyman (Fi) är "inte särskilt klurig".

I en lång intervju berättar Göran Persson (S) om läget i svensk politik, feminism och hans relation till Vladimir Putin.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Göran Persson var statsminister mellan 1996 och 2006.

Den tidigare statsministern skräder inte orden när han talar om Miljöpartiet. Enligt Göran Persson har partiet fixerat sig vid vissa symbolfrågor.

– Vad jag inte tycker om hos Miljöpartiet är deras pubertala fixering vid troféer, detta att man ska stänga Bromma (flygplatsen, reds. anm.), man ska stänga förbifarten, man ska stänga en reaktor. Så går det inte till att regera, säger han till Aftonbladets Katrine Kielos.

Sysslar med förbud i efterhand

Intervjun sänds i Aftonbladets ledarredaktions politikpodd "Åsiktskorridoren" som publiceras på måndag.

Den tidigare socialdemokratiska statsministern anser att Miljöpartiet riktar in sig för mycket på att skapa förbud - i stället för att bygga upp landet.

– Miljöpartiet har varit väldigt fladdrigt. Du kan ta allt ifrån synen på energipolitik, trafik, bostadsbyggande, alla de sätt de vill gå in i den grundläggande strukturen. De har snarast sysslat med förbud i efterhand.

”Ingen frisk granne”

Gudrun Schyman (Fi) beskriver han som en "härlig person" - men inte "särskilt klurig när det gäller det politiskt strategiska". Han anser att Fi:s framgångar kan spela Alliansregeringen i händerna.

– Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara en fördel för feminismen i Sverige att ett par procent socialdemokrater och vänsterpartister går till ett initiativ som inte hamnar in i riksdagen. Det kan tvärtom vara så att det får Reinfeldt att sitta kvar, säger Göran Persson.

Han kommenterar också faran med utvecklingen i Ryssland - som han beskriver som ett "litet land" med stora problem.

– Det är ingen frisk granne vi har och frågan är hur uthålliga de är.

”Början till slutet för Putin”

Om Rysslands aggressioner i Ukraina säger han:

– Det här är början till slutet för Putin, det han har gjort nu är något man inte kan göra i dag, nämligen. Han har manövrerat ut Ryssland ur den internationella ekonomin. Ett Ryssland som lever högt på att sälja gas och olja till omvärlden kommer så småningom resultera i ett Ryssland i ekonomiskt stillestånd. Då kommer också i Ryssland politiska oroligheter och om de möts med ytterligare internationell aggression är det ohyggligt farligt.

Göran Persson uppger att han träffat Vladimir Putin mellan fem och tio gånger.

– Det är en person som är mycket blyg i det personliga mötet, lågmäld. Med tiden allt mer säker på sin sak. I början var han ganska osäker måste jag säga.

– Men det är klart att vi har misstagit oss i vissa avseenden med herr Putin.