Minst två döda efter skjutning på Hisingen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen: Det handlar om arga unga män med vapen och det handlar om makt och revir

1 av 31 | Foto: Thomas Johansson
Blommor och ljus för att minnas och hedra offren.

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Två unga män har dött efter skottlossningen på Hisingen i Göteborg. Tio till femton personer har också skadats. Polisen befarar att dödssiffran kan stiga.

Skjutningen inträffade inne på en restaurang.

– Det kom in två personer med kalasjnikovs och började skjuta, säger ett ögonvittne som satt vid ett bord inne på restaurangen.

Tipsa | Aftonbladet

Två män i 20- till 25-årsåldern har avlidit. 10 till 15 personer är skottskadade med varierande skador.

– Det är givetvis väldigt allvarligt det här, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen region väst.

Nathalie, 21, berättar för Aftonbladet att en av männen som omkom i skottlossningen var hennes bästa killkompis.

– Det är så hemskt. Han har aldrig själv varit inblandad i något kriminellt. Jag förstår inte hur det kunde bli så här.

Oklart skadeläge

Larmet kom in vid 22.23 på onsdagskvällen. Enligt larmsamtal så skulle flera personer ha skadats i en skottlossning vid Vårväderstorget i bostadsområdet Biskopsgården på Hisingen. Det kunde senare bekräftas att två personer hade dött och att ett stort antal hade skottskadats inne på en restaurang som ligger vid torget.

Polisen uppger att dödssiffran kan förväntas att stiga.

– Det pågår för närvarande en inventering av skadeläget på olika sjukhus i Göteborg. På grund av det stora antalet skadade går det i nuläget inte utesluta att någon kan vara mycket allvarligt skadad, säger polisens presstalesman Björ Blixer.

Åtta av de skadade har tagits till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Stefan Sarajärvi, presskontakt vid Sahlgrenska, berättar för Aftonbladet att man på sjukhuset vårdar åtta patienter, samtliga män.

– Majoriteten av dem är mellan 20 och 30 år.

Två av männen uppges nu vara  allvarligt skadade men stabila, två män är stabila och fyra är lindrigt skadade.

Gängrelaterat

Ett vittne berättar för Aftonbladet att två personer kom in med vad som såg ut som kalajsnikov-gevär och började skjuta.

– Vi satt och kollade på matchen när skyttarna kom in, säger vittnet.

Polisen var på plats med väldigt många enheter.

– Vi har redan hållit några förhör och påbörjat dörrknackning i området. Men det är fortfarande ett väldigt initialt skede och vi har ännu inte hela bilden, säger Ulla Brehm.

Polisen menar att mycket talar för att skjutningen är gängrelaterad. Polisen kan också bekräfta att det ska röra sig om att automatvapen har använts.

– Det ligger nära till hands att tro att det är gängrelaterat, att det är som vi haft för några år sedan här. Det handlar om arga unga män med vapen och det handlar om makt och revir, skulder och än det ena, än det andra. Mycket tyder på att det är gängrelaterat och vi har i nuläget ingen annan arbetshypotes, säger Björ Blixer.

Restaurangen var fullbelagd och enligt polisen måste ett antal av personerna som träffades av skotten vara oskyldiga människor som helt enkelt hamnat i skottlinjen.

– Det är ett fruktansvärt hänsynslöst beteende. Även om det fanns en eller flera måltavlor här, så måste det finnas ett antal oskyldiga som drabbats.

Är det farligt att gå ut på restaurang i Göteborg?

–  I vissa förorter kanske det är det nu, med facit i hand. Befinner man sig på fel plats vid tillfälle, kan det vara farligt. Det är en väldigt allvarlig och kraftig markering från gärningsmännens sida. De vill visa sin makt.

Mord och försök till mord

Enligt ett vittne som Expressen pratat med ska fyra personer sprungit mot en bil i närheten av krogen, strax efter skjutningen. I bilen satt en person.

– En av dem hade en stor kniv och en person som satt i bilen attackerades, säger vittnet.

Polisen rubricerar händelsen som mord och försök till mord.

Varken bil eller misstänkta gärningmän är ännu anträffade.

– Men vi har flera som hämtats in till förhör, säger Lars Tunefjord, biträdande vakthavande befäl vid polisen Region Väst, vid 05.45 på torsdagsmorgonen.

Enligt TT har mellan fem och tio personer tagits in till förhör.

Olika fynd ska ha säkrats på brottsplatsen.

Spanar i området

Enligt Aftonbladets reporter på plats, Marcus Wulcan, var det strax efter 23.30 fortfarande ett mycket stort pådrag vid Vårväderstorget.

– Det är minst 20 polisbilar här. Man har spärrat av, men rätt lugnt. Polisen ska påbörja dörrknackning i området nu.

SOS Alarm skickade inledningsvis tio ambulanser till platsen. Åtta skadade personer kördes till Sahlgrenska och Östra sjukhuset. Vid båda sjukhusen samlades många människor och stämningen var upprörd.

I slutet av januari i år sköts en man med flera skott i benet, utanför en restaurang vid Vårväderstorget. Mannen sköts i höger ben.

”Stort pådrag”

En boende i området som vill vara anonym säger:

– Man blir rädd. Det händer grejer här nästan varje dag men detta verkar vara något extra. Det var massor med ambulanser och polishelikoptrar. Man vill flytta härifrån. Det är för jävligt.

Enligt en kvinna som bor precis intill Vårväderstorget stod flera ambulanser vid torget när hon gick förbi.

– Jag kom precis med vagnen och såg ett stort pådrag. De har spärrat av hela torget. Det är ett litet torg med en matbutik, en lokal krog och några tobaksaffärer.

Kvinnan berättar att torget ligger på en lugn del av Hisingen.

– Jag har bott här i ett år och det har varit någon enstaka skottlossning, men aldrig något allvarligt. Det är ju gängen som håller på, men inte här utan längre in i Biskopsgården. Det här är egentligen det lugna området, säger hon.

Trots skjutningen är hon inte orolig för sin egen säkerhet.

– Det handlar ju om gäng, så jag är inte orolig att det ska hända mig. Men håller de på som de gör kommer ju någon oskyldig att bli skjuten någon dag.

Flera internationella medier har uppmärksammat dödsskjutningen, bland andra BBC, CNN och al-Jazeera.

Texten uppdateras

KARTA över skottdramat

Publicerad: