Rysk flotta satt i högsta beredskap

1 av 2
NYHETER

Vladimir Putin har med kort varsel försatt Norra flottan i högsta beredskap.

38 000 soldater ska nu öva på land, till sjöss och i luften – på grund av Nato-övningar i norra Europa.

– Sådana här Nato-handlingar leder till destabilisering av situationen och ökade spänningar i nordöstra Europa, säger Rysslands vice utrikesminister, Aleksej Mesjkov.

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat Norra flottan, Rysslands flotta som är baserad vid Kolahalvön, att hålla högsta beredskap i samband med en beredskapsövning i Barents hav och Vita havet, i den södra delen av arktiska oceanen.

Ordern kom tidigt på måndagsmorgonen och betydde att 38 000 soldater, 41 ytstridsfartyg, 15 ubåtar och 110 flygplan sattes i högsta beredskap. De ska tillsammans öva på sin stridsförmåga på land, till sjöss och i luften, rapporterar den ryska regeringsägda nyhetsbyrån Sputnik News.

– Det huvudsakliga syftet med övningen är att undersöka kapaciteten hos de beväpnade styrkorna från Norra flottan att fullgöra sitt uppdrag med att ge militär säkerhet till Ryssland i den arktiska regionen, säger den ryska försvarsministern, general Sergej Shoigu.

Ska öva på minröjning

Försvarsministern menar att nya utmaningar och hot gör att man ytterligare behöver förhöja sina militära förmågor.

I en del av övningen kommer en flottilj av minröjningsfartyg från Kolahalvön att öva tillsammans med ubåtar i Barents hav, rapporterar den statsägda nyhetsbyrån Tass. Fartygen kommer att öva på att röja minor med flera olika metoder.

Den ryska övningen kommer i samband med att flera andra länder övar i regionen. Trots det menar en talesperson för Kreml att övningen är en rutinåtgärd.

– Att göra snabba tester kommer att bli mer vanligt förekommande, eftersom det ökar mekanismerna för kontroll och styrning av de beväpnade styrkorna. Det här är ett vanligt förfarande för styrkorna, säger talespersonen Dmitry Peskov till Tass.

Rekordstor Norge-övning

Rysslands vice utrikesminister Aleksej Mesjkov menar att landet är mycket oroat över Nato-övningar i dess närområde.

Bland övningarna som Ryssland tros syfta på finns bland annat Norges största militära övning på flera decennier. 5 000 soldater kommer att delta i övningen Joint Viking i norska Finnmark, vid gränsen mot både Ryssland och Finland, rapporterar Barents Observer.

Dessutom kommer USA att genomföra flera övningar i Europa under de kommande dagarna. Man kommer bland annat att öva med sina så kallade Patriot-missiler, vars huvudsakliga syfte är att kunna skjuta ner andra missiler, tillsammans med en polsk luftförsvarsbrigad. Övningen är del av Operation Atlantic Resolve, som inleddes som svar på Ryssland inblandning i Ukraina, rapporterar CNN.

Den ryska övningen kommer att pågå till och med fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Nato