Frikänns för mord där kropp saknas

NYHETER

36-åringen stod åtalad för mord – men varken kropp eller mordvapen var funna.

Nu har mannen frikänts.

Samtidigt frikänns en 17-årig kvinna som misstänktes för skyddande av brottsling.

Redan från början hade polis och åklagare en tuff uppgift.

Den 36-årige mannen som för en knapp månad sedan åtalades för mord var den siste som sett den försvunne 30-åringen i livet.

De var vänner och 30-åringen hade i januari 2014 sovit över hos 36-åringen i hans bostad i Täby i norra Stockholm, innan han spårlöst försvann.

Varken mordvapen eller kropp hade funnits, men trots det åtalades 36-åringen för en knapp månad sedan, misstänkt för mord.

Båda frikändes

Under fredagen frikändes han av Attunda tingsrätt, och samtidigt frikändes hans nu 17-åriga flickvän som var misstänkt för skyddande av brottsling.

I domen anger tingsrätten bland annat att en försvårande omständighet varit att det tog flera månader innan utredningen mot de misstänkta drogs igång. Först 4 mars förhördes 36-åringen första gången och blev inte delgiven misstanke förrän 6 maj.

Det saknas även direkta bevis för vad som hänt med 30-åringen. I domen nämns att det saknas uppgifter om ”skador på kroppen, mordvapen och direkta iakttagelser av det centrala händelseförloppet”.

Hade hört skrik

Däremot kunde åklagaren visa att offrets blod fanns på väggen i 36-åringens lägenhet, och att den soffa som funnits där vid det misstänkta brottstillfället bränts upp. Den hade 36-åringen eldat upp efter att en hund kräkts där, menade han själv.

En granne har också i förhör berättat att hon hört en kraftig duns och ångestskrik från lägenheten.

Bevisningen räckte däremot inte för att visa att det bortom rimligt tvivel visa att det gått till som åklagaren påstår.

Aftonbladet har sökt åklagaren Stefan Creutz.

ARTIKELN HANDLAR OM

Täby

Brott